Grieks-Cypriotische voetbalclub Apoel stapt naar UEFA om Turkse scheidsrechters te laten vervangen

De Grieks-Cypriotische voetbalclub Apoel stapte eerder deze week naar de UEFA met de vraag om het Turkse scheidsrechterstrio, dat de match tegen Dudelange zou leiden op 28 november, te laten vervangen.

De UEFA heeft de vraag ontvankelijk verklaard op grond van de Turkse interventie op Cyprus. Daarom duidt de Europese voetbalbond nu de Italiaan Gianluca Rocchi aan.

De Italiaan moet de Europaleague-wedstrijd tussen Apoel en Dudelange nu leiden. Volgens de Grieks-Cypriotische media was het ook de eerste keer dat er een Turkse scheidsrechter was aangeduid voor een Grieks-Cypriotische wedstrijd.

De club noemde de eerdere aanstelling van de Halis Özkahya ongelukkig.

“Het was een ongelukkige keuze van de UEFA om voor de eerste keer sinds de Turkse interventie in 1974 een Turkse scheidsrechter aan te duiden voor een wedstrijd van Apoel, we zijn ook blij dat de UEFA onze vraag voor scheidsrechters met een andere nationaliteit begrijpt”, maakte de club bekend in het zelfde statement waarmee ook de voorzitter van de Grieks-Cypriotische voetbalbond werd bedankt.

APOEL Nicosia

Nektarios Petevinos, de woordvoerder van Apoel, zegt dat de UEFA nog nooit een Turkse scheidsrechter had aangeduid voor een wedstrijd van Grieks-Cypriotische clubs, waardoor deze actie nu als provocerend wordt gezien.

De woordvoerder ziet de Turks-Cyprioten als bezetters. “UEFA heeft gelijkaardige problemen met Rusland en Oekraïne.”

De meerderheid van de Apoel-fans beschouwt zichzelf als rechts, hoewel ze naar eigen zeggen geen banden hebben met bepaalde politieke partijen.

Sinds 1974, toen er een militaire staatsgreep werd gepleegd om te verhinderen dat Griekenland het eiland Cyprus zou annexeren, is het Eiland verdeeld in een Grieks deel dat 2 derden van het eiland beslaat, en een Turks deel in het noorden van het eiland.

De militaire interventie door Turkije, die werd uitgevoerd omdat het land garanderende mogendheid was, beëindigde jarenlang geweld en vervolgingen van Turks-Cyprioten door ultranationalistische Grieks-Cyprioten.

(Bron: Hürriyet)