George R. R. Martin en GÖT-acteurs

De Amerikaanse schrijver George R. R. Martin, de bedenker van Game of Thrones, heeft zich kritisch uitgelaten over de terugtrekking van Turkije uit het Verdrag van Istanbul.

De terugtrekking is bizar, want het verdrag werd in 2011 in de Turkse stad Istanbul ondertekend, onder meer door de huidige Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Turkije was bovendien het eerste land dat de conventie in het parlement liet ratificeren. In totaal hebben 33 andere Europese landen dat ook al gedaan. Het gaat dan veelal om landen van de EU.

Eerder had de Turkse president aangekondigd dat hij het land uit het verdrag ging terugtrekken. De Turkse president lijkt zo tegemoet te komen aan kritiek van conservatieve groepen in zijn land.

Volgens hen ondermijnt het verdrag de “traditionele familiewaarden” omdat de tekst de gelijkheid tussen geslachten promoot. Ook zou de conventie volgens die groepen homoseksualiteit promoten omdat opgeroepen wordt om niet te discrimineren op basis van seksuele geaardheid.

Amerikaanse romanschrijver

De Amerikaanse romanschrijver bracht de kwestie onder de aandacht nadat de Turks-Duitse actrice Sibel Kekilli hem op de gebeurtenissen attent maakte.

De auteur zei dat hij het “schrijnende” nieuws had ontvangen van de Turks-Duitse acteur Sibel Kekilli, en voegde eraan toe dat de artieste “uit de eerste hand weet wat het betekent om geweld te ervaren,”.

“[Kekilli] is al lang een voorvechter van de strijd tegen geweld tegen vrouwen over de hele wereld,” zei de romanschrijver.

“Kekilli is een zeer moedige vrouw, en een echte held. Ik bewonder haar enorm voor alles wat ze heeft gedaan en blijft doen.”

De actrice werd bekend met haar rol in de beroemde Turks-Duitse regisseur Fatih Akın’s film “Head-On” en speelde de rol van Shae, een sekswerker in de denkbeeldige stad Westeros in Martin’s Game of Thrones.

De romanschrijver zei dat Kekilli een “geweldige actrice” was en dat ze Shae “een diepte gaf die het personage nooit had in [zijn] boeken.”

De romanschrijver deelde een nieuwsbericht van CNN over de terugtrekking van de Turkse president uit de Conventie van Istanbul, en gaf zijn “warme groeten en liefde” aan de vrouwen in Turkije, gebruikmakend van de Turkse uitdrukking die hij van Kekilli leerde.

“En ik zou graag haar boodschap aan de vrouwen en meisjes van Turkije willen herhalen: Selam Ve Sevgiler.”

De romanschrijver eindigde zijn boodschap aan de vrouwen van Turkije door hen aan te moedigen “sterk te blijven”.

Erdoğan’s terugtrekking van Turkije uit de conventie leidde tot internationaal protest.

Turkije heeft zich officieel teruggetrokken uit de Conventie van Istanbul, een verdrag van de Raad van Europa over de bescherming van vrouwenrechten. Volgens conservatieve en islamitische groepen ondermijnt die conventie de “traditionele familiewaarden”. Critici vrezen dat de terugtrekking uit de conventie de plaag van huiselijk geweld tegen vrouwen in Turkije nog zal aanwakkeren.

Turkse vrouwen hebben niet alleen petities ingediend om het decreet van Erdoğan terug te draaien, maar zijn ook blijven protesteren tegen de motie.

Bron: Turkse media