Androidoprichter en zoekgigant Google zei zondag dat ze de fout hebben weggewerkt in de Gboard-applicatie, waarbij de woorden “Fetullah Gülen” voorgesteld werden als vervolg op het intikken van het woord “eervolle”. Fetullah Gülen is de leider van de Gulenistische terreurorganisatie (FETÖ). Binnen hun rangen wordt er “eervolle Fetullah Gülen” gezegd als ze naar Gülen verwijzen.

“Eervolle priester”

De toetsenbord-applicatie op de Play Store voorspelde de naam van de terroristische leider of de titel die de leden van het terreurnetwerk gebruiken. Er werd dan “hocaefendi” (“priester”) voorgesteld nadat er “muhterem” werd ingetikt.

Het verhaal verscheen voor het eerst in de krant Yeni Şafak op zondag. In een ander artikel dat een dag later werd gepubliceerd, zei de krant dat Google een mededeling op hun website had geplaatst om te melden dat de fout was gecorrigeerd.

Ballingschap in Pennsylvania

“Muhterem Fetullah Gülen hocaefendi”, wat ruwweg vertaald “de eervolle priester Fetullah Gülen” betekent, is de zin die FETÖ-leden gebruiken als ze naar de leider verwijzen. Hij is een voortvluchtige clericus die sinds 1999 in een zelfopgelegde ballingschap verkeert in Saylorsburg, Pennsylvania.

Gülen was het brein achter de mislukte couppoging van 15 juli 2016. Daarbij stierven 250 mensen en waren er meer dan 2100 gewonden. Gülen heeft een langlopende campagne bestaande uit infiltratie in sleutelrollen binnen de staat. Hij probeerde ook de democratisch verkozen regering van Turkije te laten vallen met de juridische couppoging van 17-25 december.

Sabah