Göbeklitepe, een archeologische site in de Zuidoost-Turkse provincie Şanlıurfa, zal dit jaar naar verwachting meer dan 3 miljoen toeristen over de vloer krijgen. Dat is drie keer zo veel dan vorig jaar, volgens minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Ersoy.

“We zien een heel snelle toename [in termen van aantallen toeristen] in Göbeklitepe. Het aantal toeristen is al met 300 procent gestegen [tot dusver, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar]… Ik schat dat [de plek] dit jaar op meer dan 3 miljoen bezoekers mag rekenen. Vorig jaar lag dat aantal rond de 1 miljoen,” aldus Ersoy op 27 mei.

“De Europese landen hebben hun negatief reisadvies voor de zuidoostelijke provincies enigszins versoepeld, maar het is er nog steeds. Maar met Göbeklitepe zijn we dit [beeld van onveiligheid in Zuidoost-Turkije] stilaan aan het doorbreken en de westerse toeristen vinden steeds meer hun weg naar hier.”

De minister deed die uitspraken toen de Europa-Oriënt rally, editie 2019, halt hield in Göbeklitepe. De rally begon op 11 mei in de Duitse stad Heilbronn. De route liep achtereenvolgens door Oostenrijk, Italië, Slovenië, Hongarije, Kroatië, Roemenië, Macedonië en Servië. Op 15 mei reed de karavaan Turkije binnen via de noordwestelijke provincie Edirne.

De volgende stops waren Istanbul, de Zwarte-Zeeregio en de hoofdstad Ankara in Turkije. Dan ging het verder via Georgië naar Iran. Ten slotte keerden ze terug naar Turkije, dit keer naar de oostelijke provincies.

Negentig auto’s, 35 teams en 150 piloten nemen deel aan de rally. De aankomst is voorzien op 1 juni.

De rally-rijders werden verwelkomd door Ersoy tijdens hun doortocht door Şanlıurfa.

“Deze organisatie is mooi om te zien. Göbeklitepe, de gemeenschappelijke erfenis van de hele mensheid, verbinden met deze verrassende sportactiviteit is heel zinvol,” zei Ersoy in een toespraak voor de verzamelde rally-rijders en journalisten.

Toerisme in Turkije

Ersoy had het ook over het toerisme in Turkije in het algemeen.

“We hadden een heel mooi aantal [toeristen] in april. We komen dichter bij ons doel van 50 miljoen [toeristen voor 2019]. En we willen de inkomsten uit toerisme per nacht [in Turkije] op $85-$90 krijgen tegen 2023. En hopelijk bereiken we het doel van 70 miljard dollar,” zei Ersoy over de inkomsten uit toerisme die Turkije jaarlijks verwacht.

Het zuidoosten van Turkije beleeft een gouden jaar voor het toerisme in 2019. Dit is ‘het jaar van Göbeklitepe’, de site van ’s werelds oudst bekende tempel.

Rust is eindelijk weergekeerd

Decennialang leefde het onrustige zuidoosten van Turkije in een sfeer van wanhoop. Bij conflicten tussen de Turkse staat en de terreurorganisatie PKK vielen meer dan 40.000 slachtoffers. Maar nu zegt Ankara dat de rust eindelijk is weergekeerd in de regio. Er is een campagne gelanceerd om hordes toeristen te lokken.

Naast de bekende trekpleisters van het religieus en cultureel toerisme zagen ook de andere monumenten in de regio vorig jaar een stroom bezoekers voorbijkomen.

Nu het Jaar van Göbeklitepe van start gaat, hebben veel reisbureaus georganiseerde rondreizen uitgestippeld en zijn er verschillende evenementen gepland.

Veel toeristen zullen waarschijnlijk in één moeite door ook de nabijgelegen pittoreske provincie Mardin bezoeken, evenals de culinaire trekpleister Gaziantep om het gouden jaar compleet te maken. Nooit eerder kwamen de toeristen zo massaal naar deze regio.

Hürriyet

S.V.R.