Selahattin Demirtaş, de veroordeelde HDP-leider heeft een brief aan het adres van de president Erdoğan geschreven, nadat deze laatste hem ervan had beschuldigd een terrorist te zijn.

De brief verscheen nadat Erdoğan op de G-20 Demirtaş een ’terrorist’ had genoemd. “Wij hebben niet de bevoegdheid om terroristen terug vrij te laten”, verklaarde hij tijdens een persbijeenkomst, nadat een journalist hem een vraag stelde over “Demirtaş en andere parlementsleden.”

Rechtstaat

“Turkije is een rechtstaat. De persoon die u zonet noemde is een veroordeelde terrorist. Hij is zelfs zo een terrorist dat hij mijn Koerdische broers tegen elkaar heeft opgezet en daarbij de dood van 53 Koerdische broeders heeft veroorzaakt. Dit is nog maar één van zijn misdaden,” voegde Erdoğan eraan toe, verwijzend naar de protesten die in oktober 2014 uitbraken, nadat Daesh de stad Kobane had veroverd.

Gerechterlijk apparaat

Demirtaş antwoordde door de beschuldigingen van de president bluf te noemen en dat hij zijn bewijzen maar moest overdragen aan het gerechterlijk apparaat.

Hij beschuldigt Erdoğan er ook van een directe invloed uit te oefenen op de gerechtelijke autoriteiten, omdat hij ze geadresseerd zou hebben als ‘zijn bezit’.

 Hurriyet