De Franse presidentskandidaat, Emmanuel Macron, richtte zijn pijlen op de koers die Turkije heeft genomen onder president Recep Tayyip Erdogan.

Macron, de centrumkandidaat die tegen de extreemrechtse Marine Le Pen zal opkomen op 7 mei in de 2de ronde, zei dat als hij gekozen zou worden, dat hij er alles aan zou doen om de democratie in alle landen te beschermen.

“Ik betreur ten zeerste de weg die Turkije aan het bewandelen is en keur het volledig af”, zei de vroegere minister van economie tegen journalisten tijdens de herdenking ter ere van de gedode Armeniërs tijdens de 1ste Wereldoorlog.

“Genocide”

Turkije verwerpt het gebruik van de term “genocide” om de massa-doden van Armeniërs, tijdens de Ottomaanse periode, te beschrijven. De gebeurtenis was een collectieve tragedie waarin zowel Turken als Armeniërs stierven.

Frankrijk erkende in 2001 officieel de “genocide”, een beslissing die sindsdien de betrekkingen met Ankara heeft verzuurd.

De dag na het referendum van 16 april, zei Macron dat hij vooruitgang – in verband met de toetredingsgesprekken met Turkije tot de EU – een halt zou toeroepen, als hij verkozen wordt tot de president van Frankrijk. Hij zei ook dat het referendum in Turkije ervoor heeft gezorgd dat het land nu aan het veranderen is in een autoritaire staat.

Sabah