Amerikaanse militaire beambten hebben een gebied bezocht dat gecontroleerd wordt door de Volksbeschermingseenheden (YPG), de gewapende terroristische vleugel van de Syrische uitloper van de PKK. Dit deden ze nadat Turkse vliegtuigen luchtaanvallen in de regio uitgevoerd hadden. Ze waren wandelend naast YPG-militanten te zien.

Beelden die door Reuters werden vrijgegeven, tonen Amerikaanse ambtenaren met militanten van de YPG in de buurt van de berg Karachok, dichtbij de stad Malikiya in Syrië.

Het Turkse leger heeft dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op posities van de PKK en verwante groepen in Noord-Irak en in het noordoosten van Syrië, om zo te voorkomen dat militanten strijders en wapens naar Turkije smokkelen. Er waren minstens 18 slachtoffers onder de terroristen.

Inspecteren

Het Amerikaanse leger arriveerde per helikopter in het Karachok-gebied, om samen met de YPG-militanten de plaats en de impact van de Turkse aanvallen in de omgeving te inspecteren. Foto’s tonen Amerikaanse ambtenaren zij aan zij met YPG-vertegenwoordigers in een regio dicht bij de Syrisch-Iraakse grens, met een Amerikaanse commandant die de groep leidde.

Op de afbeeldingen zijn ook vlaggen zichtbaar met daarop Abdullah Öcalan, de gevangen leider van de terroristische PKK.

In reactie op een vraag over hoe de VS reageert op de aanvallen in Derik en Sinjar, zegt een persvoorlichter van CENTCOM dat de coalitie zich ervan bewust is en voegt eraan toe dat het belangrijk is dat de buren van Irak de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land respecteren.

Sabah