Het hoofd van de oppositie, Kılıçdaroğlu van de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft de hoogste verkiezingsraad (YSK) opnieuw bekritiseerd over de recente referendumuitslagen en zei dat de rechters moeten worden onderzocht.

“Van wie kregen leden van de YSK de instructie om niet-gestempelde stembiljetten als geldig te beschouwen? Ze hebben een schaduw over het juridische beroep geworpen. Ze hebben een schaduw over de reputatie van de rechterlijke macht geworpen. Samen met het in twijfel brengen van het referendum hebben zij ook een schaduw over het juridische beroep in het geheel geworpen”, zei Kılıçdaroğlu in een toespraak voorafgaand aan een vergadering van de CHP.

Aanvraag geweigerd

Zijn opmerkingen kwamen nadat de YSK de aanvraag van de CHP geweigerd had, waarin ze een verzoek deden om de officiële aankondiging van het referendumresultaat op te schorten. De partij heeft vervolgens een beroep gedaan op de Raad van State over de administratieve acties die zijn genomen na de initiële beslissing van de YSK om de niet-gestempelde stembiljetten geldig te beschouwen.

Artikel 101

“Artikel 101 bepaalt dat stembiljetten die geen zegel bevatten, niet geldig zijn. Met welke rechtvaardiging verandert u die wet? Wie heeft u gemachtigd om dat te doen?”, voegde hij eraan toe.

“Een rechter verdedigt de superioriteit van de wet, niet de soevereiniteit. De rechter mag zich niet verschuilen achter soevereiniteit”, zei Kılıçdaroğlu.

“Degenen die deze beslissing hebben genomen, kunnen geen rechters worden genoemd. Het is niet gepast dat ze een toga dragen. Zij zouden in plaats daarvan beter een mantel van een politieke partij kunnen dragen”, zei hij, waarmee hij het YSK-hoofd Sadi Güven hekelt.

Niet waardig

“Hij zei dat hij geen politicus is. Wel, mijn broer, je bent nu een politicus. Je bent niet waardig om de kleding van rechters te dragen. Je bent de enige persoon die verantwoordelijk is voor het onwettige referendum”, voegde hij eraan toe.

Hurriyet