Franse president veroordeelt aanvallen Assad-regime

De Franse president Emmanuel Macron veroordeelde donderdag de recente ontwikkelingen in de noordwestelijke Syrische provincie Idlib. Hij sprak van een “humanitair schandaal”.

Macron zei tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Italiaanse premier in Napels, het volgende: “De aanvallen van Assad en zijn aanhangers zijn een humanitair schandaal, dit is eerder terreur dan een strijd tegen terreur.”

Hij zei dat de schendingen van het internationale humanitaire recht en de aanvallen op burgers onaanvaardbaar zijn.

In september 2018 bereikten Turkije en Rusland een akkoord. Idlib moest een de-escalatiezone worden, waar alle gewelddaden uitdrukkelijk verboden waren.

Desalniettemin kwamen er sindsdien al meer dan 1800 burgers om bij aanvallen van het regime en Russische troepen. Zowel het staakt-het-vuren van 2018 als een ander staakt-het-vuren, dat onlangs op 12 januari van kracht werd, werden met voeten getreden.

In de-escalatiezone wonen momenteel 4 miljoen burgers, waaronder honderdduizenden die in de afgelopen jaren werden verdreven door regeringstroepen.

Het oprukkende leger van Assad heeft door de intensivering van aanvallen, 1,7 miljoen burgers verdreven richting de Turkse grens. Turkije heeft sinds de uitbraak van de Syrische burgerloog (2011) bijna 4 miljoen vluchtelingen opgevangen.

Sabah

O.A.