Lafarge blijft een operationele cementfabriek in de regio Suaim van Manbij. De fabriek was eerder verwikkeld in een schandaal nadat er bewijs werd gevonden dat de fabriek handelde met IS-terroristen. 

De terroristen van de Democratische Uniepartij (PYD), de Syrische vleugel van de PKK, krijgen wapens opgestuurd door de VS. De Franse cementgigant Lafarge blijft terroristen wapens leveren in de noordwestelijke Syrische regio Afrin met bouwmateriaal voor tunnels. Dat schrijft de Turkse krant Yenisafak

https://www.yenisafak.com/en/world/turkey-captures-pydpkk-tunnel-network-in-nw-syria-3104181

Ondanks de voortdurende burgeroorlog in Syrië, is de Franse fabriek Lafarge in Manbij er niet mee gestopt cement te produceren sinds 2011.

Tunnels dragen Franse handtekening

De Turkse Operatie Olijftak blijft voortduren. Er zijn tunnels van de PYD/PKK in Afrin die gebouwd werden met baksteen en cement van Lafarge, die ervoor zorgen dat de voortrukkende (Turkse) legermachten van de Turkse Strijdkrachten (TAF) en het Vrije Syrische Leger (FSA) worden tegengehouden. Een recent ontdekt tunnelnetwerk in Afrin werd gebruikt door de terreurgroep als een schuilplaats tegen de straaljageraanvallen en andere zware artillerie tijdens de Turkse antiterreuroperaties..

De tunnels zorgden tevens voor een links tussen de terroristische commandocentra met strategische punten en overzichtstorens.

Omkopen in ruil voor bescherming

De fabriek ligt in de regio Sunaim-Manbij tussen de dorpen Karakozak en Ayn Eisa. Ze blijven ongehinderd voortdoen met de cementproductie. Firas Talss is de zoon van de voormalige Minister van Defensie van Assad. Hij bezit aanzienlijke aandelen in het bedrijf. Toen Daesh de regio controleerde, betaalde men de terroristen om de vlotte werking van de fabrieksoperaties te garanderen.

Lafarge bevoorraadt momenteel de PYD/PKK-terroristen met cement dat geproduceerd wordt in de fabriek in Manbij. Getuigen zagen blijkbaar hoe dit gebeurde.