De derde luchthaven van Istanbul zal zijn deuren openen op 29 oktober. Dat liet Minister van Transport, Ahmet Arslan weten, tijdens een bezoek aan de constructiesite.

Tachtig percent van de constructie van de luchthaven is reeds voltooid. De nieuwe luchthaven zal een van de grootste luchthavens ter wereld zijn. Het project is erop gericht het steeds drukker wordende luchtverkeer beter te regelen in de steeds groter wordende stad Istanbul.

De opening zal plaatsvinden op de 95ste verjaardag van de stichting van de Republiek van Turkije.

Onder President Tayyip Erdogan werden in Turkije onder andere hogesnelheidstreinen en treininfrastructuur gebouwd, suspensiebruggen en ondergrondse tunnels. Erdogan poogde hiermee de constructie industrie te boosten en de binnenlandse vraag op te krikken.

De luchthaven is een van verschillende megaprojecten die Erdogan startte. In 2016 werd de derde Bosporus brug geopend, Erdogan heeft eveneens plannen voor het aanleggen van een breed kanaal dat een groot deel van de stad als het ware zou omvormen in een eiland.

Inkomende vluchten zullen omgeleid worden van de Atatürk luchthaven bij opening van de nieuwe luchthaven. De transitie van de ene luchthaven naar de andere zal ongeveer 48 uur in beslag nemen.

De luchthaven is groot genoeg voor het dokken van 114 vliegtuigen. De luchthaven zal, eens op volle capaciteit, een 225,000 mensen tewerk stellen en zal per dag meer dan 3000 vluchten verwerken.

90 miljoen passagiers

Vanaf de eerste bouwfase van de luchthaven volledig is afgerond, zal deze een capaciteit hebben van 90 miljoen passagiers. In totaal zal de luchthaven vier bouwfases ondergaan. Eenmaal compleet verwacht men een maximum capaciteit van ongeveer 150 miljoen passagiers. Daarnaast zal de luchthaven vluchten aanbieden naar meer dan 350 verschillende destinaties voor bijna 100 vliegtuigbedrijven en aanbieders.

Best-case scenario: 120 miljoen passagiers tegen 2025, waaronder 35,5 miljoen binnenlandse vluchten en 84,9 miljoen internationale vluchten.

De “Nieuwe Luchthaven van Istanbul”, zou volgens de verwachtingen en de bouwplannen een van de grootste luchthavens ter wereld moeten worden. De luchthaven wordt verwacht af te zijn in 2023 en zal dienen als Turkije ´s voornaamste luchthaven. Daarnaast zal het een belangrijke functie vervullen als verbindingsluchthaven voor internationale vluchten tussen Europa en Azië.

Sabah