Een woordvoerder van de Volksbeschermingseenheden (YPG) zei eerder dat het Turkse leger tegengehouden werd in hun offensief in Afrin dat aan de vierde week bezig is. De YPG is een Syrische terreurgroep die door de VS bewapend wordt.

Weerstand van onze tijd

Tijdens een exclusief interview in een geheim militair hoofdkwartier in Afrin, zei Brusk Hasaka van de YPG dat de hoop van Ankara om de “Koerdische” regio binnen te dringen vergaat omdat zijn strijders “de weerstand van onze tijd” vormen in het noorden van Syrië.

“Ondanks alle luchtbombardementen en grondgeschut hebben ze enkel 15 dorpen weten in te nemen na 22 dagen. Turkije zit vast in een moeras. Ze kunnen vooruit noch achteruit,” aldus Hasaka.

Burgerdoden blijven stijgen

De burgerdoden stijgen tot boven de 150, zei hij, met tienduizenden die van de grensgebieden verplaatst zijn naar Centraal-Afrin. Centraal-Afrin is een zelfuitgeroepen kanton dat geïsoleerd is van de rest van de de facto Koerdische autonome regio richting het oosten.

Ankara heeft constant ontkend dat er burgerdoden zijn gevallen. President Recep Tayyip Erdoğan beweerde dat zijn leger de missie in Afrin “in enkele dagen kunnen voltooien als ze alle oorlogsvliegtuigen, tanks en helikopters zouden gebruiken om alles plat te gooien dat in de weg staat.”

De terreurlegerafgevaardigde zei echter dat de districten in Afrin zoals Jandaris en Rajo, de grootste infrastructurele vernietiging zagen na intense bombardementen.

Kurdistan 24