De Franse president Emmanuel Macron heeft in een interview toegegeven dat de gezamenlijke raketaanvallen van Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, de betrekkingen tussen Turkije en Rusland moesten schaden.

“We hebben de Russen en de Turken verdeeld met deze raketaanvallen. De Turken hebben het gebruik van chemische wapens veroordeeld,” zei Macron in een interview dat door BFM TV en radio RMC werd uitgezonden.

Frankrijk, Groot-Brittannië en de V.S. lanceerden zaterdag meer dan 100 raketten die drie Syrische wapenfabrieken hebben getroffen. Deze zouden medeverantwoordelijk zijn geweest voor de gifgasaanval van 7 april in Oost-Ghouta. 78 mensen kwamen hierbij om het leven.

De aanvallen werden volgens Macron perfect uitgevoerd. De Franse president voegde toe dat Rusland quasi medeplichtig is aan de chemische aanval.

“Uiteraard hebben de Russen zelf geen chloorgas gebruikt. Wel hebben ze er op diplomatische wijze voor gezorgd dat de internationale gemeenschap niet op tijd kon ingrijpen. Dit maakt hen medeplichtig,” zei Macron over Moskou.

Hij voegde toe dat hij de Amerikaanse president heeft overtuigd om zijn troepen niet terug te trekken uit Syrië. “Tien dagen geleden zei president Trump dat hij zich spoedig zou terugtrekken uit Syrië. We hebben hem overtuigd om de operaties te verlengen,” haalde hij aan.

Yenisafak