‘Wees getuige’ is een film die gaat over de Khilafat-beweging: een beweging van moslims van het Indische subcontinent die de Turken steunden tijdens hun onafhankelijkheidsstrijd in de jaren 1920.

In maart komt er een Pakistaanse film in de bioscoopzalen, die gaat over de historische relatie tussen Turkije en Pakistan. Intussen zijn alle scènes ingeblikt maar in maart zal volgens de regisseur ook al het monteerwerk klaar zijn. ‘Wees Getuige’ is origineel in het Urdu (Gawah Rehna), maar wordt ook nagesynchroniseerd in het Turks (Sahit Ol). “Nu zijn alle scènes ingeblikt, en nu is de post-productiefase bezig”, vertelt Tahir Mahmood, scenarist en regisseur van de film, evenals voormalig medewerker buitenlandse zaken op de Pakistaanse ambassade in Ankara, aan Anadolu Agency.

“Een hommage aan Mustafa Kemal Atatürk”

De film belicht de rol die moslims uit het Indische subcontinent hebben gespeeld bij de Turkse strijd tegen imperialistische troepen. “Deze film toont gebeurtenissen in de jaren 1920, toen de Britse heerschappij op het Indische subcontinent hoogdagen beleefde. Zelfs tijdens die hoogdagen slaagden Indische moslims erin een beweging op te richten, de Khilafat-beweging, waarmee ze hun Turkse broeders steunden in hun strijd tegen koloniale troepen. De film is een hommage aan de Turkse leider Mustafa Kemal Atatürk, maar ook aan de dappere Turkse natie”, aldus Mahmood.

Bekende Pakistaanse acteurs als Qavi Khan, Emmad Irfani, Ghana Ali, Rabya Kulsoom, Rehan Nazim en Faisal Imtiaz zijn in de film te bewonderen. Verder is er volgens Mahmood een belangrijke rol weggelegd voor de getalenteerde Turkse acteur Mert Sismanlar. Hij kruipt in de huid van een Britse officier. “Deze film zal ook helpen om de diepe verbondenheid tussen de Pakistaanse en Turkse volkeren te versterken, want het publiek uit beide landen krijgt te zien hoe er ongeëvenaarde liefde en broederschap bestaan tussen de Turken en de Pakistanen”, zegt hij.

Mahmood kreeg het idee voor de film tijdens zijn dienst in Ankara. Daar besefte hij dat hij de historische relatie tussen de beide volkeren wilde tonen aan de jongere generaties. Tijdens de draaidag op 29 oktober vierde de crew ook de Dag van de Turkse Republiek.

De film zal in maart uitkomen in beide landen.

K.L.

Bron: Anadolu Agency