“Mimarlarin Piri Sinan” (Sinan, Meester der Architecten) is de titel van het nieuwe docudrama, geregisseerd door Mesut Gengec. De film vertelt het verhaal van de voormalige Mimar Sinan, voormalige hoofdarchitect van de Ottomanen.

Sinan, meesterarchitect van Sultan Suleiman I, Selim II en Murad III, oefende een nog steeds zichtbare invloed uit op de Ottomaanse architectuur in de steden met een hele lijst van indrukwekkende structuren en gebouwen die onder zijn supervisie werden opgebouwd.

De nieuwe 60 minuten lang durende documentaire vertelt het verhaal van Sinan´s kindertijd, jeugd en volwassen leven tot aan zijn dood. De documentaire werd gefilmd op verschillende locaties in Turkije waaronder in Istanbul, Kayseri en Edirne. De documentaire verkent ook enkele van de minder bekende werken gemaakt door Sinan. Ten slotte gaat het ook in op enkele minder gekende feiten over Sinan´s leven.

De verhaallijn is gebaseerd op het werk van Mustafa Sai Celebi, genaamd “Tezkiretü´l Bünyan”, een werk dat algemeen geaccepteerd wordt als de voornaamste biografie voorlopig geschreven over Mimar Sinan.

Participatie van de jeugd

Het project omtrent de documentaire wordt onder andere gesteund door het GENCDES programma, een programma geleid door het Ministerie van Cultuur en het Algemene Directoraat voor Cinema, deel uitmakend van het Directoraat van Toerisme. Het GENCDES programma doelt erop de participatie en interesse van de jeugd in culturele evenementen en kunstevenementen te vergroten.

Regisseur Mesut Gengec geeft aan dat de film gescreend zal worden op verschillende internationale filmfestivals.

 Sabah