Van 5 tot 7 juni was in de Zuid-Turkse provincie Mersin een popmuziekfestival gepland. Maar dat werd uitgesteld omdat het samenvalt met de broedtijd van de met uitsterven bedreigde caretta carettas. De beslissing kwam er na protest van milieuactivisten en een parlementslid uit de regio.

“We willen geen schade toebrengen aan het milieu en rekening houden met de inwoners van Mersin. Daarom hebben we besloten om het festival uit te stellen,” liet Hüseyin Çalışkan, organisator van PopFest 2019, weten op 28 mei. Het festival wordt naar een nog nader te bepalen datum vooruitgeschoven.

Çalışkan had overleg met Neşet Tarhan, burgemeester van het district Mezitli in Mersin, en Hasan Engin, hoofd van de Vereniging van Bedrijfsleiders en Zakenlieden van Mersin (MESSİAD). Na afloop verklaarde hij: “We zullen spoedig een persconferentie geven, waar we in detail zullen ingaan op hoe het nu verder moet met het festival.”

Volgens Engin draagt het festival bij tot de lokale economie, maar op dit moment was het belangrijker om het milieu te beschermen.

“Het evenement lokt bezoekers uit heel Turkije. Het is van groot belang om Mersin te promoten. Het zorgt voor extra inkomsten voor de lokale winkeliers en verhoogt de bezetting van de hotels. Maar het recht op leven van elk levend wezen komt op de eerste plaats.”

Toen het festival werd aangekondigd op sociale media lokte dat veel reacties uit van milieuactivisten. Volgens hen zou de geluids- en lichtvervuiling het natuurlijke broedproces van de caretta carettas ernstig verstoren. Die leggen in deze tijd van het jaar hun eitjes langs de kustlijn.

De incubatietijd begint meestal in mei. De schildpadden graven dan gaten van 50 à 60 centimeter diep waarin ze hun eitjes achterlaten. De incubatieperiode duurt 50 dagen; dan kruipen de babyschildpadjes zelfstandig naar de zee.

Haluk Levent is een beroemde Turkse zanger en stichter van het liefdadigheidsnetwerk Anatolisch Platform voor Volk en Vrede (AHBAP). Hij deelde een tweet met zijn 1,65 miljoen volgers, waarin hij oproept om het festival toch te laten doorgaan.

“We doen al jaren acties in dat gebied om caretta carettas te beschermen. We spanden zelfs een gerechtelijke procedure aan. We verplichtten een bedrijf van bruiswater om een behandelingseenheid in te richten. Ik vraag jullie niet om het festival af te lasten, maar om een manier te zoeken om schade in de regio te voorkomen,” aldus Levent op 27 mei.

Murat Dalkılıç is één van de muzikanten die normaal zou optreden. Hij heeft 2,82 miljoen volgers op Twitter. Op 28 mei postte hij een tweet over de afgelasting.

Ondertussen stelde Alpay Antmen op 27 mei een schriftelijke parlementaire vraag aan minister van Milieu en Ruimtelijke Ordening Murat Kurum over het geplande – ondertussen afgelaste – event langs de kust in het natuurpark Gümüşkum. Antmen is CHP-lid (Republikeinse Vokspartij, de grootste oppositiepartij) en zetelt in de provincieraad van Mersin.

Volgens Antmen werd het gebied in 2017 in pacht gegeven aan een privé-bedrijf. Hij vreest dan ook dat de voorwaarden van het contract geschonden zijn.

Hürriyet

S.V.R. ✔