Turkije heeft 89.951 verblijfsvergunningen en 57.902 verblijfsvergunningen van lange duur toegekend aan leden van Turkstalige bevolkingsgroepen. De betrokkenen komen uit Turkmenistan, Bulgarije, China, Griekenland, Irak en Afghanistan. Dat heeft Turks minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu bekendgemaakt op 2 juni. Concreet gaat het om Oeigoeren uit China, Iraakse Turkmenen, Oezbeken, inwoners van Turkmenistan en leden van de Turkse minderheid in Griekenland.

“Onze houding tegenover het toekennen van burgerrechten blijft dezelfde. Jullie moeten je geen zorgen maken. Jullie moeten weten dat we elke kans zullen grijpen om ervoor te zorgen dat jullie morgen, broederlijk en zusterlijk, als Turkse burgers met ons kunnen samenleven,” aldus Soylu.

De betrokkenen kregen toegang tot de Turkse gezondheidszorg en sociale zekerheid en konden deelnemen aan het zakenleven. In een volgende stap werden ze genaturaliseerd, aldus Soylu.

Ali Yerlikaya, gouverneur van Istanbul, hield bij dezelfde gelegenheid ook een toespraak voor vertegenwoordigers van de Turkstalige gemeenschappen die in Istanbul wonen. Volgens hem kan de aanvraag van een verblijfsvergunning voor lange duur soms op drie maanden al rond zijn.

De bijeenkomst in het Tentoonstellings- en Kunstencentrum Avrasya, in het district Fatih van Istanbul, werd georganiseerd door de gouverneur en de provinciale dienst voor migratie van Istanbul.

Hürriyet

S.V.R. ✔