Foto: Ferdi Tayfur

Ferdi Tayfur, een van de bekendste Turkse zangers, bracht samen met andere prominente artiesten de arabesk muziekstijl naar Turkije. Kenmerkend aan arabeskmuziek zijn tonen van verdriet, angst en rebellie.

[Een enorm populaire muziekstijl in Turkije is bijvoorbeeld de arabesk. Arabesk is een Turkse vorm van een smartlap. Het is éénstemmige muziek, gezongen door een solist(e). Deze wordt begeleid door een groot, vaak westers orkest. Vaak word er over ongelukkige liefdes en de ellendige omstandigheden van arme boeren of gastarbeiders in Europa gezongen. via: http://vliegreizen.planeet.biz]

Arabeskmuziek is populair geworden in de jaren 1960 en wordt in verband gebracht met de volgende bekende Turkse zangers: Orhan Gencebay, Müslüm Gürses en Ferdi Tayfur.

Diep verdriet, overdreven en buitensporige teksten, en een weerspannige houding tegenover het stadsleven vormen de voornaamste kenmerken van de muziekstijl.

Maar elke artiest heeft zijn unieke stijl en persoonlijkheid, wat leidt tot verschillende groepen van liefhebbers.
Ferdi Tayfur behaalde top verkoopcijfers met zijn muziekalbums en films gebaseerd op de arabeskcultuur. Hij is een telg van de Turanbayburt familie en is geboren op 15 november 1945 in Adana, Turkije. Zijn naam heeft hij gekregen van zijn vader, die geïnspireerd was door een beroemde theater acteur genaamd Ferdi Tayfur.

Desondanks de moeilijke economische situatie van de familie stuurde ze hun zoon naar school. Totdat op een dag de vader van Tayfur vermoord werd. Tayfur werd verplicht de lagere school te verlaten en moest zijn stiefvader helpen met werken. Hij heeft later nog op een boerderij gewerkt en heeft zichzelf ook leren lezen.

Succesvolle muziekcarrière

De eerste stap naar een succesvolle muziekcarrière nam Tayfur toen hij in zijn jeugd deelnam aan een zangwedstrijd in Adana. Hij belandde op de tweede plaats en besloot hierna zich volledig toe te wijden aan muziek. Zijn stiefvader ging hiermee niet akkoord, dus rende Tayfur weg naar Istanbul waar hij als een baglama-speler, een snaarinstrument, begon te werken op een kermis.

In 1967, toen hij 22 jaar oud was, bracht Tayfur zijn eerste album uit, genaamd “Yapıştı Canıma Bir Kara Sevda” (een blinde liefde die mij achtervolgt). Maar zijn muziek kwam niet aan de man. Tot en met 1970 bleven zijn liederen onder de radar. Tayfur besloot om terug te keren naar Adana om werk te vinden op de vele katoenvelden.

Het was pas in 1970 dat de Turkse zanger begon op te vallen. Met zijn zevende album, “Kaderimsin” (jij bent mijn lot), maakte hij naam binnen muzikale kringen. Tijdens de jaren ’70 maakte Tayfur ieder jaar twee of drie albums, bestaande uit telkens twee liedjes. Hij richtte zijn eigen platenmaatschappij op, maar faalde om die financieel te onderhouden.

Tayfur was vastberaden over zijn keuze, maar zijn muziekcarrière ontwikkelde traag. In 1974 trouwde hij met Zeliha Turan Bayburt. Samen hebben ze drie kinderen.

1976 was een belangrijk en turbulent jaar vol verandering voor Tayfur. Zijn nieuw album “Çeşme” (fontein) bereikte het grote publiek en was een groot succes. Hetzelfde jaar speelde de Turkse zanger ook mee in een film, die bekeken werd door meer dan tien miljoen mensen. Tijdens de productie van de film werd Tayfur verliefd op een van de actrices, Necla Nazır. Ze trouwden en bleven te samen voor de komende dertig jaar.

Tayfur bleef meespelen in musicals tot en met 1989. In 1982 richtte hij zijn eigen bedrijf op, Ferdifon Records. De meeste van de vierendertig films waarin hij meespeelde, gingen over droevige gebeurtenissen die normale mensen overkomen. Het centrale thema was onmogelijke liefde, en de moeilijkheden en het verdriet van arme mensen. Zijn liedjes kwamen vaak voor in de films. Na 2000 heeft Tayfur ook meegespeeld in een televisieserie.

De lagere klassen in grote steden

Op een bepaalde manier vertegenwoordigen de liedjes die Tayfur heeft geschreven en de films waarin hij heeft meegespeeld zijn eigen persoonlijk leven en de tragedies die hij heeft meegemaakt, alsook leggen ze de sociale tekortkomingen van het Turkse volk bloot. Velen identificeerden zich met de woorden van Tayfur zijn teksten. Net zoals Orhan Gencebay en Müslüm Gürses beschreef Tayfur zijn muziek een realiteit die voornamelijk ervaren werd door de lagere klassen in grote steden.

Vijftig albums

1970 en ’80 waren gouden jaren voor Ferdi Tayfur. Hij werd gerelateerd met de bekendste en meest geliefde zangers van die tijd, zoals Zeki Müren, Barış Manço and Ajda Pekkan. Zijn albums wonnen negenmaal de prijs van Gouden Plaat. Gedurende het verloop van zijn muziekcarrière bracht Tayfur vijftig albums uit.

In 2003 schreef de Turkse zanger een boek, “Şekerci Çırağı “, waarin hij vertelt over de moeilijkheden die hij heeft meegemaakt tijdens zijn jeugd. Desondanks Tayfur’s chaotisch privéleven de laatste jaren wordt hij gerespecteerd en gezien als een van de grondleggers van arabeskmuziek.

Sabah

M.S.