Links: Foto van beide wagens die in brand werden gestoken Rechts: Foto van het prikkeldraad en de vlag van het Vlaams Belang

Twee voertuigen achter een woning in Roosdaal, België, zijn woensdagnacht volledig uitgebrand. Het vuur werd rond 2.30 uur opgemerkt door een buurman, die de hulpdiensten en zijn getroffen buren verwittigde. Het getroffen gezin is van Turkse origine en zegt de afgelopen weken al meermaals geconfronteerd te zijn geweest met vandalisme.

Sinds de vorige zomer is de relatie tussen een Turks gezin en hun buurman in Oost-Vlaanderen (België) alleen maar verslechterd.”Toen we in september terugkwamen van vakantie is het alleen maar slechter gegaan”, vertelt Seyda DEMIRDAG aan onze redactie. “Plots hing er prikkeldraad in onze tuin en had onze buurman een vlag van het Vlaams Belang, een extreem-rechtse partij in Vlaanderen, opgehangen in de tuin.”

“We hebben hem hierop nooit aangesproken. Onze autochtone buren hebben onze buurman wel aangesproken, zij vonden dit niet kunnen.

Na de verkiezingen in Turkije

“Vlak na de verkiezingen in Turkije ging het weer bergaf”, zegt Seyda. “Vorige week werd de kabel van onze schotelantenne overgesneden. We vermoeden dat het onze buurman is geweest aangezien alleen hij toegang heeft tot onze achtertuin. Afgelopen maandagavond hebben we schroeven in onze banden teruggevonden. Wij verdenken in dit geval nog steeds de buurman”, vertelt Seyda. “Onze moeder had hem door de dag met een hamer buiten zien wandelen.”

Beide wagens in brand gestoken

Afgelopen woensdagavond werden twee autovoertuigen van het Turks gezin in brand gestoken. De familie DEMIRDAG reageert aangeslagen. “We hebben de politie verwittigd. Maar we hebben het gevoel dat er niets wordt gedaan”, zegt Seyda. “Een paar dagen voor het incident zou de buurman de politie hebben getipt met een telefoontje: ‘binnenkort zullen de wagens van het Turks gezin ontploffen’, zou de man gezegd hebben tegen de politie. “Zo hebben wij het vernomen van de politie. Dit is toch meer dan genoeg om de man te arresteren?, zegt Seyda. “We snappen er helemaal niets van. We voelen ons machteloos.”

Racistische brandstichting

“Het incident doet mij denken aan de ‘racistische brandstichting’ van 1993 in Solingen (Duitsland), waardoor vijf leden van een Turkse familie stierven in de brand”, zegt Seyda.

Foto: Gezamenlijke demonstratie van Duitsers en Turken bij de plaats van de aanslag, ruim een week na de brandstichting. (1993)

Bron: DJT