De hoofdaanklager van Istanbul stelde op 4 juli een onderzoek in nadat een Turkse actrice kritiek had geuit op de doodstraf. Ze deed dit door te tweetten over het “recordaantal verkrachtingsincidenten” in de Saudische stad stad Medina.

“Als de doodstraf een oplossing was, dan zou Medina geen recordhouder zijn in het aantal verkrachtingen,” zei Berna Laçin vorige maandag in een tweet. Laçins opmerkingen over Medina waren een reactie op het huidig debat dat momenteel wordt gevoerd in Turkije over de herinvoering van de doodstraf.

De plannen kwamen ter sprake kort na een golf van misdaden tegen vrouwen en kinderen in Turkije. De openbare aanklager heeft dinsdag laten weten dat het onderzoek werd ingesteld op basis van “het beledigen van andermans religie”, iets wat in het verleden al tot gevangenisstraffen heeft geleid.

In 2016 werden twee Turkse journalisten veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf omdat ze de religieuze waarden van een bepaalde religieuze groepering hadden beledigd.

Niets te maken met de islam

Laçin verdedigde zich op sociale media en zei dat haar tweet niets te maken had met de islam maar eerder een uithaal was naar Saudi-Arabië waar de doodstraf nog steeds wettelijk is.

“Ik had het over de huidige sociale orde in Medina. Als ik Medina zeg, waarom denkt u dan niet aan de Arabische stad maar wel aan religie? Rustig. Beledig ik christenen als ik kritiek uit op Zweden?” aldus de actrice.

Hurriyet

O.A.