Intensive care in Italië, waar patiënten op de buik aan de beademing liggen.

Volgens dokter Alpay Azap, hoofd van de Turkse vereniging voor Klinische Microbiologie en Besmettelijke Ziekten, is het nieuwe coronavirus niet zoals SARS. Dit virus zal niet snel verdwijnen.

Miljoenen mensen vragen zich af of de lente zal helpen de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar volgens wetenschappers is het nog te vroeg om te weten hoe het zich zal gedragen bij warmer weer.

Azap verwacht niet dat de epidemie door warm weer snel zal uitdoven, maar denkt dat het toch kan helpen de verspreiding significant te vertragen. “In warmere lucht zal het virus waarschijnlijk minder lang overleven waardoor het minder tijd heeft om mensen te besmetten”, zegt hij.

Ademhalingsstelsel

“Daarbij is het een virus dat vooral het ademhalingsstelsel treft. Als het warmer weer is, gaan mensen gemakkelijker naar buiten, waardoor het virus zich moeilijker kan verspreiden.” Op het Zuidelijk Halfrond wordt het binnen kort wel winter, dus Azap verwacht dat het virus later dit jaar daar zal toeslaan.

Op dinsdag waren er wereldwijd meer dan 114.000 besmettingen met COVID-19 gemeld. Daarvan woonden meer dan 80.000 mensen in China, waar het coronavirus voor het eerst opdook. Intussen zijn er ook 64.000 mensen genezen verklaard. Volgens de laatste schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er al meer dan 4.000 mensen aan het virus bezweken, 3,4% van het aantal gemelde besmettingen.

Hoewel er onderzoek wordt gedaan naar een mogelijk vaccin, bleek in meer dan de helft van de besmettingen een behandeling gericht op het verlichten van de symptomen al succesvol. Volgens het Amerikaanse Centrum voor Controle en Voorkoming van Ziekten  (CDC) veroorzaakt COVID-19 in 80% van de gevallen milde symptomen zoals hoesten, koorts en kortademigheid die 2 tot 14 dagen na blootstelling aan het virus optreden. In de andere gevallen, bijvoorbeeld bij ouderen of mensen die al ziek zijn, kan het virus zware longontsteking of het uitvallen van organen veroorzaken.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)