Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca vindt dat Europa niet snel genoeg ingrijpt tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus COVID-19. Daarom roept hij burgers die terugkeren uit het buitenland op om zelf 14 dagen in quarantaine te blijven.

Op maandag zei hij tijdens een persconferentie in Ankara dat al meer dan 2.000 verdachte gevallen getest werden op het virus dat in de buurlanden al verschillende mensenlevens eiste. Volgens Koca werden grenzen al gesloten en werd het aantal vluchten naar getroffen landen afgebouwd, maar maken maatregelen van ander landen de kwestie gecompliceerd.

“Het virus verspreidt zich over heel Iran en dat vormt een bedreiging voor onze regio. Helaas heeft Europa ook onvoldoende maatregelen genomen, ook al is Italië zeer zwaar getroffen. Maatregelen komen traag, en nog steeds gaat het niet snel genoeg. Als Turkije de grens met Iran niet gesloten had, zouden elke week gemiddeld 50.000 mensen via die grens ons land binnenkomen. Dat zou resulteren in verschillende besmettingen over het hele land. We zouden er vanuit kunnen gaan dat een vijfde van iedereen die het land binnenkwam besmet zou zijn”, aldus Koca.

In alle Turkse buurlanden behalve in Syrië zijn de voorbije maand verschillende besmettingen met het virus bevestigd. Koca riep burgers op om niet zomaar alle nieuws klakkeloos te geloven.

Turken in Europa 

Koca riep alle Turken in Europa op om hun eigen voorzorgen te nemen. In Europa verspreidt het virus zich snel. “Ondanks dat het virus zich daar snel verspreidt, nemen Europese landen nog onvoldoende maatregelen. Daarom moeten onze burgers hun eigen voorzorgen nemen. Ga niet naar buiten als het niet nodig is. Als je buiten komt, draag dan een mondmasker. Iedereen die de voorbije 2 weken uit het buitenland komt, blijft best 14 dagen in quarantaine.

Turkije stelde intussen zelf een team van experts samen. Dat team verspreidt geregeld waarschuwingen en stelt geregeld nieuwe maatregelen voor. Op luchthavens zijn toestellen geïnstalleerd die kunnen detecteren of passagiers een verhoogde temperatuur hebben. Zo kunnen mogelijk besmette mensen geïsoleerd worden, zeker als ze uit het buitenland komen. Ook vluchten naar Irak, Iran, Italië en Zuid-Korea zijn tot nader order geannuleerd. Op 23 februari werd de grens met Iran gesloten. Ook de grens met Irak werd tijdelijk gesloten.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)