Op dit moment nog geen bevestigde besmettingen met COVID-19, nu groep van 142 Turken die terugkeerden uit Iran negatief getest hebben

Op 10 maart meldde het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring dat een groep Turkse burgers die eind vorige maand terugkeerden uit Iran negatief hebben getest op COVID-19 en niet langer in quarantaine zitten.

Er was een extra periode van quarantaine opgelegd voor 65 mensen, maar na die periode testten ook zij negatief. Intussen verlieten ze het ziekenhuis in Ankara. Vorige maand sloot Turkije de grens met Iran en annuleerde vluchten van en naar dat land. Doordat deze mensen negatief testten, blijft Turkije tot nu toe nog steeds gespaard van het virus.

Op 25 februari werden alle inzittenden van een vliegtuig vanuit Iran, 132 passagiers en 10 bemanningsleden, in quarantaine geplaatst in een ziekenhuis in Ankara.

Op 2 maart werd een eerste groep uit het ziekenhuis ontslagen. Zij hadden negatief getest en waren niet naar de heilige steden Qom en Mashhad geweest. In die steden zijn bijzonder veel gevallen gemeld. De anderen bleven nog een week langer in quarantaine maar testten dus ook negatief.

4.000 mensen gestorven

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd al meer dan 4.000 mensen aan het virus bezweken. In minstens 100 landen zijn nu ook in totaal meer dan 114.000 besmettingen bevestigd. In China, waar het virus in december voor het eerst gemeld werd, stierven de meeste mensen: 3.136. Verder stierven er ook 463 mensen in Italië, 237 in Iran, 54 in Zuid-Korea en 27 in de VS.

Anderzijds zijn ook al meer dan 64.000 mensen van het virus genezen. In een poging de verspreiding van het virus te voorkomen, hebben verschillende landen grenzen gesloten met de meest getroffen landen Iran, China en Italië, of vluchten naar die landen geannuleerd. Tijdens een korte persconferentie op 9 maart liet Tedros Adhanom, voorzitter van de WHO, weten dat de kans op een pandemie zeer reëel is nu het virus in zoveel verschillende landen opgedoken is.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)