Twee PKK-leden die beschuldigd worden van het rekruteren en opleiden van terroristen werden woensdag door België, met medewerking van Europol, gearresteerd.

“De Belgische gerechtelijke autoriteiten, in doeltreffende samenwerking met Eurojust en Europol, hebben zich gericht op een terroristische groepering die betrokken is bij de rekrutering en opleiding van terroristen. Twee verdachten werden door de Belgische autoriteiten gearresteerd voor verhoor. Dit gebeurde na een aantal huiszoekingen die gelijktijdig in vijf landen werden uitgevoerd,” aldus de Europese eenheid voor justitiële samenwerking (Eurojust).

De overkoepelende organisatie Europol, die gevestigd is in Den Haag (Nederland), staat de EU-lidstaten bij in hun strijd tegen ernstige internationale misdrijven en terrorisme.

In de verklaring werd verder opgemerkt dat Eurojust de uitvaardiging en overdracht van Europese onderzoek bevelen, heeft vergemakkelijkt.

Turkije beschuldigt België er al lang van dat het een onverschillige houding aanneemt tegenover de PKK, ondanks het feit dat de groepering op de terreurlijst staat van de EU.

In maart oordeelde het Brusselse Hof van Beroep dat leden van de PKK niet van terrorisme konden worden beschuldigd. Alle 36 verdachten werden toen vrijgesproken.

Het hof van beroep oordeelde dat de antiterrorismewetten niet kunnen worden toegepast op de verdachten, aangezien zij geen oorlog voeren tegen België, maar tegen Turkije.

Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken bekritiseerde de uitspraak scherp en zei dat de beslissing “een gevaarlijke speelruimte” zal creëren voor de terroristische organisatie. Het Ministerie voegde toe dat de federale procureur-generaal van België genoeg bewijs heeft afgeleverd dat het terroristische karakter van de PKK aantoont.

De PKK, die op de terreurlijst staat van Turkije, de VS en de EU, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne tegen Turkije en is verantwoordelijk voor de dood van bijna 40.000 mensen, waaronder vrouwen en kinderen.

Sabah

O.A. ✅