De historische stad Karkamış, het belangrijkste administratieve centrum van het Hettitische Rijk, gelegen in de zuidoostelijke Turkse provincie Gaziantep, zal binnenkort in de vorm van een “archeopark” worden geopend voor bezoekers.

De oude stad die gelegen is aan de Syrische grens, biedt bezoekers een scala aan historische artefacten, waaronder overblijfselen van een paleis en een tempel, een oude laan met zuilen en standbeelden uit het Romeinse tijdperk.

De stad Karkamış kon lang niet worden omgedoopt tot een openluchtmuseum, omdat het tot een actieve militaire zone behoorde.

Nicolo Marchetti, professor archeologie aan de Universiteit van Bologna, zei in een interview met Anadolu Agency dat de oude stad werd geregeerd door koningen die controle hadden over de grondgebieden van het Hettitische Rijk (huidige Syrië).

De eerste opgravingswerken in het gebied werden aanvankelijk uitgevoerd tussen de jaren 1878-1881, 1911-1914 en 1919-1920 in opdracht van het British Museum. De werken worden sinds 2011 voortgezet in het kader van een samenwerkingsproject tussen Turkije en Italië.

Marchetti die momenteel de opgravingen leidt, zei dat de oude stad de belangrijkste plaats is in de regio in termen van historische rijkdom. Hij merkte op dat de stad duizenden toeristen zal aantrekken die zullen kunnen wandelen over de historische geplaveide wegen die grotendeels intact zijn gebleven.

“Gasten die naar Karkamış komen, zullen de oude wegen, pleinen en alle geïntegreerde structuren van de stad kunnen zien,” voegde hij toe.

De oude stad Karkamış, een van de belangrijkste archeologische nederzettingen in het Nabije Oosten, herbergt de overblijfselen van de Hettieten en Assyriërs, samen met overblijfselen uit de Hellenistische en Romeinse periode.

Sabah

O.A. ✅