De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een eurobiljet uitgebracht met een portret van Atatürk. Het biljet is er gekomen op initiatief van een Turkse muntverzamelaar en zal in de toeristische sector in circulatie worden gebracht.

Het initiatief kwam van Özgür Honaş en zijn vrienden die zich bezighouden met de numismatiek (muntkunde, de wetenschappelijke studie van geldmunten). Het biljet zal gebruikt worden in de toerismesector om Turkije te promoten en heeft exact dezelfde eigenschappen als een gewoon eurobiljet.

Honaş wil nu een ‘presidentiële editie’ ontwerpen. Hij is van plan om zijn ontwerpen aan president Recep Tayyip Erdoğan te tonen. Honaş, die al jaren bezig is met de numismatiek, had het volgende te zeggen over zijn initiatief:

“Een vriend (İbrahim Gölgeli) die in Europa leeft, zei tegen mij dat de Europese Centrale Bank allerlei munten drukt. Hij vroeg me om mijn hulp. Ik twijfelde eerst of de ECB ons geld zou drukken.

Nederlander

Een Nederlandse burger (Christian Petermann) heeft het ontwerp van de munt voorbereid met mijn hulp. Na de indiening van ons ontwerp kregen we al snel te horen dat de ECB onze munt zou drukken en zo gebeurde het.”

“Dergelijke munten worden vaak gebruikt om het land en de cultuur te promoten. Het is een collectiemunt. Wij wouden daarom een munt met Atatürk laten drukken.”

Sputniknews.tr

T.A.