Foto: İskender Evrenesoğlu

Een Turkse rechtbank heeft de toegang geblokkeerd tot vijf websites die eigendom zijn van een zelfverklaarde profeet na een klacht ingediend door het hoogste islamitische orgaan van het land. Dat meldt het staatspersagentschap Anadolu Agency.

İskender Evrenesoğlu had zichzelf uitgeroepen tot profeet en “mahdi”.

Volgens het islamitische geloof is de mahdi een spirituele en tijdsgebonden leider die zal regeren voor het einde van de wereld en het geloof en de gerechtigheid zal herstellen.

Diyanet, het Turkse Directoraat voor Religeuze Zaken, had de autoriteiten gevraagd om de toegang tot de websites van Evrenesoğlu te blokkeren. Die sites publiceerden commentaren over de Koran en andere islamitische zaken.

Een rechtbank in Ankara heeft een bevel uitgevaardigd om de toegang tot vijf websites te blokkeren onder verwijzing naar de conclusie van Diyanet dat de sites “schadelijk waren, gezien de fundamentele eigenschappen van de Islam”.

Presidentieel decreet

Een presidentieel decreet gaf Diyanet onlangs de bevoegdheid om niet-gelicentieerde commentaren van de Koran te herzien en te vernietigen als ze tegen de Islam worden geacht.

Evrenesoğlu beweerde dat hij een openbaring had ontvangen als een profeet van Allah. Die openbaring heeft hij gebundeld in een boek genaamd “de Lichten van de Profetie”.

Het is de tweede “mahdi” die de woede van de Turkse autoriteiten in de afgelopen maanden trok. Televangelist Adnan Oktar en tientallen van zijn volgelingen werden in juli gearresteerd.

Hurriyet

T.A.