Foto: drones (UAV’s) type Bayraktar TB2 geparkeerd op een militair vliegveld in Istanbul (11 juni 2020).

Oekraïne wil nog een lading gewapende drones kopen van Turkije. Tijdens het laatste staatsbezoek van de Turkse minister van Defensie aan Kiev werd daarover onderhandeld, vernemen we in de pers.

De Oekraïense minister van Defensie Andriy Taran had vrijdag een overleg met zijn Turkse collega Hulusi Akar. Daar kondigde hij aan dat Oekraïne een aantal drones wil kopen die in Turkije geproduceerd worden. Dat schreef Anadolu Agency (AA) zondag.

Verder bespraken de twee defensieministers de bilaterale relaties, regionale ontwikkelingen en mogelijke samenwerkingen in toekomstige projecten van de luchtmacht en de marine.

In 2019 kocht Oekraïne al zes Turkse herkennings- en aanvalsdrones. Hoeveel daarvoor werd betaald, is niet bekend.

De drones van het type Bayraktar TB2, geproduceerd door het Turkse bedrijf Baykar, moeten binnen het jaar geleverd worden aan het Oekraïense leger. Ook het grondcontrolestation wordt meegeleverd.

De TB2 kan 24 uur lang op 6,850 kilometer hoogte vliegen. Het laadvermogen is 55 kilogram, volgens de website van het bedrijf.

Kiev en Moskou liggen overhoop sinds Rusland de Krim heeft geannexeerd na een controversieel referendum.

De Verenigde Staten en Turkije beschouwen die annexatie als onwettig, net als de Algemene Vergadering van de VN.

Oekraïne geeft het Kremlin ook de schuld van het separatistische geweld in Donbass, in het oosten van het land vlakbij de Russische grens. Daarbij zijn zo’n 13.000 slachtoffers gevallen.

Bron: Sabah

S.V.R.