Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde donderdag het besluit van het Oostenrijkse parlement om door te gaan met het verbod op “extremistische symbolen”. Onder deze symbolen valt ook het gebaar van de Turkse “Grijze Wolven”. Ankara spreekt van een “compleet schandaal”.

“Het feit dat het symbool van de Grijze Wolven, wat een legale politieke partij is in ons land, op dezelfde lijst komt te staan als het symbool van de moorddadige terroristische organisatie PKK, is een compleet schandaal. Het is provocerend en het toont aan wat het populisme heeft bereikt,” verklaarde het ministerie.

Het Grijze Wolven-gebaar dat wordt geassocieerd met de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), wordt gevormd door de ring en middelvinger op de duim te plaatsen om zo een hoofd van een wolf te vormen. Dit is een symbool van Turks nationalisme.

Het ministerie noemde het een “irrationeel en onlogisch besluit” en zei dat Oostenrijk zich niet alleen heeft gericht op een politieke partij en haar aanhangers, maar ook op de politiek als een geheel.

Het ministerie waarschuwde dat de zet ernstige gevolgen zal hebben voor de Turks-Oostenrijkse bilaterale betrekkingen en verzocht Wenen om te stoppen met haar “doodlopende straatpolitiek” die het populisme alleen maar aanwakkert.

Het Oostenrijkse parlement keurde het amendement al in december goed. Het wetgevingsproces is afgerond en het verbod zal officieel in werking treden op 1 maart.

Oostenrijk wil met deze wet alle symbolen en tekens verbieden van extremistische organisaties. De boetes bij overtredingen kunnen oplopen tot maximum 10.000 euro.

Sabah

O.A.

De onterechte hetze tegen het (Grijze) Wolven gebaar

Europees land komt met verbod op Turks-historische Grijze Wolven-gebaar