Turkije haalde woensdag fel uit naar Oostenrijk. Het Centraal-Europees land wil het Rabia- en Grijze Wolven-teken verbieden.

“Wij accepteren dit niet en veroordelen dit ten zeerste,” zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. “Deze politieke en religieuze symbolen zijn niet eens in de verste verte verbonden met extremisme,” klonk het verder.

Turkije reageerde een dag nadat de Oostenrijkse “Symboolwet” uit 2014 werd aangepast en aangenomen na een stemming in de Oostenrijkse Nationale Raad.

https://www.worldbulletin.net/middle-east/rabia-sign-becomes-anti-coup-symbol-in-world-h176151.html

Het Rabia-teken, een viervingerig handgebaar, werd een wereldsymbool voor anti-coup protesteerders over de hele wereld nadat het voor het eerst werd gebruikt door Egyptische demonstranten tijdens de militaire staatsgreep tegen Mohamed Morsi in 2013.

“Als de Oostenrijkse autoriteiten het extremisme oprecht willen aanpakken, moeten ze eerst naar hun eigen land kijken. Extreemrechtse en racistische strekkingen hebben zelfs de mainstreampolitiek geïnfiltreerd,” klonk het in de verklaring. “Vreemdelingenhaat en racisme zijn zaken waar buitenlanders in Oostenrijk dagelijks mee worden geconfronteerd. Deze situatie verstoort de sociale vrede en maakt de integratie onmogelijk,” ging het verder.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep Oostenrijk op om “deze fout te corrigeren” en zei dat de ontwikkelingen een belediging zijn voor Turkije en de Turkse/moslimgemeenschap in Oostenrijk. De verklaring verwelkomde echter het verbod op het symbool van terreurorganisatie PKK.

“Het verbod op het PKK-symbool is een positieve stap in de strijd tegen terrorisme, zij het een late stap. We zullen de toepassing van deze nieuwe “symbool-wetgeving” nauwlettend opvolgen,” werd er geconcludeerd in de verklaring.

In haar meer dan 30 jaar durende terreurcampagne tegen Turkije is de PKK – die door Turkije, de VS en de EU als terreurorganisatie wordt beschouwd- verantwoordelijk geweest voor de dood van bijna 40.000 mensen.

Anadolu

O.A.

De onterechte hetze tegen het (Grijze) Wolven gebaar