Vertaling: 'Wij zijn alevieten'

De omvangrijke alevitische gemeenschap van Turkije, die een afzonderlijke en vaak gestigmatiseerde tak van de islam vertegenwoordigt, heeft een belangrijke juridische overwinning behaald in haar inspanningen om de regering ertoe aan te zetten alevitische gebedshuizen dezelfde privileges te verlenen als de moskeeën van de soennitische meerderheid.

https://www.haberturk.com/mahkeme-karari-cemevleri-ibadethanedir-elektrik-faturasi-diyanet-tarafindan-odenecek-2257690

Eind november oordeelde het Hof van Beroep dat de staat de elektriciteitskosten van cemevis, de alevitische gebedshuizen, moet betalen, net als voor moskeeën. De uitspraak betekende ook een erkenning van de cemevi als gebedshuis.

De uitspraak van het Hof van Beroep is belangrijk, maar het probleem is nauwelijks nieuw. Een vergelijkbaar proces had in 2016 zijn weg naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) gevonden. De Grote Kamer van het Hof oordeelde dat de Turkse staat ook de kosten van cemevis voor zijn rekening moet nemen. Ankara sloeg echter geen acht op die uitspraak.

Izzettin Dogan

Terwijl de regering de uitspraak niet heeft uitgevoerd, hebben alevieten dit de facto wel gedaan. Izzettin Dogan, het hoofd van de Cem Foundation, een toonaangevende alevitische organisatie die de juridische strijd op gang bracht, vertelde Al-Monitor dat cemevis aangesloten bij de stichting na de uitspraak van de Europese rechter zijn gestopt met het betalen van elektriciteitsrekeningen.

“Wij hebben aangevoerd dat de staat niet kan discrimineren tussen zijn burgers, zowel volgens zijn eigen wetten als volgens de uitspraak van het EHRM,” zei Dogan. “Heel wat schulden hebben zich opgestapeld, en toen de bedrijven om betaling vroegen, zeiden we: “Nou, doe maar en schakel de elektriciteit van de cemevis af.” Ze konden dit niet doen omdat ze wisten dat ze de alevieten zouden confronteren als ze dat wel zouden doen. We betalen de elektriciteitsrekeningen nog steeds niet.”

Dat is nu de huidige toestand, maar een wettelijke garantie blijft belangrijk voor de alevieten, want voor hen is dit niet alleen een kwestie van uitgaven. De strijd die zij zijn begonnen met de vraag naar elektriciteit is in feite een strijd voor erkenning door de staat en bovendien een strijd voor het secularisme.

Interne vrede in Turkije

In verdere commentaren aan Al-Monitor zei Dogan: “De uitspraak van het EHRM van 2016 is niet uitgevoerd. De regeling was nodig om de interne vrede [in Turkije] te handhaven en te versterken, maar tot nu toe zijn er nog geen stappen gezet. Als de regering niet doet wat ze moet doen bij de lokale verkiezingen op 31 maart 2019, zou Turkije in een ernstigere situatie terecht kunnen komen. Burgers zouden bepaalde acties kunnen ondernemen om hun rechten op te eisen en we hebben de regering af en toe gewaarschuwd voor deze kwestie. We willen niet dat de vrede in het land op enigerlei wijze wordt verstoord, om welke reden dan ook.”

Volgens Dogan komt de alevitische strijd voor rechten neer op een strijd voor het secularisme te midden van de groeiende kritiek op de politieke islam tegen het nieuwe presidentiële bestuurssysteem van Turkije dat in juni van kracht werd. “We willen ervoor zorgen dat de republikeinse principes, die het secularisme als spil hebben, voortleven. De alevieten vinden dat zij hier een verantwoordelijkheid hebben,” zei Dogan.

Hij zei: “Moskeeën worden overal gebouwd [en] ze willen moskeeën als politiek instrument gebruiken. Zij willen gebedskamers hebben, zelfs in scholen. Deze aanpak zou tot zeer onaangename gevolgen kunnen leiden. Vijfennegentig procent van de [Turkse bevolking] is voorstander van het secularisme. De huidige regering handelt met een enkelvoudig begrip van de islam en voert activiteiten uit die argwaan wekken. Dit irriteert de mensen.”

In zo’n politiek klimaat komt de uitspraak van het Hof van Beroep waarin cemevis als gebedsplaatsen worden erkend als een verademing voor de alevieten. Dogan noemde de uitspraak een zeldzame voorbeeldige beslissing van de veel bekritiseerde Turkse rechterlijke macht, maar uitte pessimisme over het feit dat de regering zich eraan zou houden.

Ook op politiek vlak is alevitisch pessimisme tastbaar. Kemal Bulbul, een alevitische wetgever voor de Democratische Volkspartij van de oppositie, is eveneens bezorgd over de politieke islam.

“Er is één enkel gebedshuis in het [recent gebouwde] presidentiële complex, en het is een moskee. Waarom zouden ze niet ook een kerk, een synagoge en een cemevi bouwen? Deze vooruitzichten alleen al spreken van de één-religiebenadering van de [regering]”, vertelde Bulbul tegen Al-Monitor.

Volgens de wetgever is het Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet), dat geniet van een snelgroeiende begroting, belast met het uitvoeren en beschermen van deze unieke benadering van religie. Bulbul gelooft dat de Diyanet “functioneert als een voogdijinstelling over alle religies in Turkije” en dat het dus onwaarschijnlijk is dat de religieuze instelling de uitspraak in het voordeel van de Alevieten zal opvolgen.

President Recep Tayyip Erdogan

In 2013, toen hij nog premier was, had president Recep Tayyip Erdogan de alevitische eisen voor de officiële erkenning van de cemevi als een gebedshuis afgewezen. “Er is één gebedshuis in de islam en dat is de moskee,” zei hij. Dan, in de aanloop naar de verkiezingen van 24 juni van dit jaar, beloofde Erdogan hervormingen om aan de alevitische eisen te voldoen. “We zullen onze democratie blijven verbeteren [en] verheffen tot een hogere klasse. Wij zullen cemevis een wettelijke status verlenen,” zei hij. In de zes maanden na de verkiezingen is zijn belofte echter niet uitgekomen.

Als Erdogans belofte in de komende dagen vervuld wordt, betekent dit niet alleen de voldoening van de alevitische eisen, maar ook een keuze door het nieuwe bestuurssysteem tussen het secularisme en de politieke islam.

Al-Monitor

Foto: Sibel Hürtaş

Sibel Hürtaş is een bekroonde Turkse journalist die zich richt op mensenrechten en juridische zaken. Haar carrière omvat 15 jaar als verslaggever voor de nationale kranten Evrensel, Taraf, Sabah, HaberTurk en het persbureau ANKA. Ze won de Metin Goktepe Journalism Award en de Musa Anter Journalism Award in 2004 en de Merit Award van de Turkse Journalistenvereniging in 2005. In 2013 publiceerde ze een boek over de moorden op christenen in Turkije. Haar artikelen over minderheden en onopgeloste moorden verschijnen op de mensenrechtenblog Faili Belli.

T.A.