Op woensdag bedankte ook Noord-Macedonië de Turkse overheid voor het opsturen van medisch materiaal om het nieuwe coronavirus te bestrijden.

Minister van Buitenlandse Zaken Nikola Dimitrov bedankte via Twitter zowel de Turkse overheid als zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu.

Daarbij citeerde hij ook een versregel van de 13de-eeuwse dichter Mevlana Rumi: “Na wanhoop komt hoop, en na duisternis komen vele zonnen.”

In het Turks: ‘Ümitsizliğin ardında nice ümitler var, karanlığın ardında nice güneşler var’.

Çavuşoğlu antwoordde hem via Twitter. “Een vriend in nood is absoluut een vriend. Wij zullen onze broeders in Noord-Macedonië altijd steunen.”

Op woensdag werd er Turks medisch materiaal, zoals mondmaskers, overalls en test kits geleverd in Noord-Macedonië, Kosovo, Servië, Montenegro en Bosnië-Herzegovina. Eerder leverde Turkije ook medisch materiaal aan Italië en Spanje, de Europese landen die het zwaarst getroffen zijn door het coronavirus.

Het virus dook in december voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. Sindsdien is het al in minstens 184 landen en territoria verschenen. Volgens gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit geraakten wereldwijd officieel al meer dan 1,5 miljoen mensen met het virus besmet. Daarvan overleden er minstens 88.000 en genazen er bijna 329.000.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)