De Turkse Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken deed maandag een beroep aan de EU om “meer” te doen dan louter de PKK als een terreurgroep te bestempelen.

Faruk Kaymakci, die ook de directeur van het land voor EU-betrekkingen is, gaf commentaar over de toetreding van Ankara tot de EU en over de terreurgroepen PKK en de Fetullah Terreurorganisatie (FETO).

Hij benadrukte dat de samenwerking tussen Turkije en de EU in de strijd tegen het terrorisme zich niet mag beperken tot Daesh alleen: “We zouden de samenwerking tegen de PKK moeten uitbreiden.”

“Ondanks dat de PKK is opgenomen in de EU-lijst van terreurgroepen, is zij in staat om in verschillende EU-landen campagnes te voeren, mensen te werven en geld te verdienen. De EU moet meer doen dan alleen de PKK als terroristische organisatie aan te duiden,” zei Kaymakci.

Over de terreurgroep FETO zei hij: “FETO is niet zoals Daesh of de PKK, het heeft een andere stijl. FETO is een terroristenstructuur van de nieuwe generatie en een illegaal crimineel netwerk. Onze maatregelen zijn in overeenstemming met de verdragen en overeenkomsten van de EU”.

Toetreding van Turkije tot de EU

Kaymakci benadrukte dat het besluit van de EU om de toetredingsonderhandelingen met Turkije op te schorten een “grote fout” was.

“Er wordt een verkeerd signaal naar Turkije gestuurd [….] Ik denk niet dat de EU-instellingen dat signaal willen afgeven,” zei hij.

Hij vervolgde dat de opwaardering van de douane-unie politiek geblokkeerd staat. Het onderwerp zal volgens hem spoedig behandeld worden zodra de verkiezingen voor het Europees Parlement eind mei worden afgerond en het hervormingsproces in Turkije nieuw leven wordt ingeblazen.

“Het visumvrij reizen en de opwaardering van de douane-unie is een ‘win-win’-strategie,” merkte hij op.

Anadolu Agency

T.A.