De regerende AK-Partij van president Recep Tayyip Erdogan wil “kristalheldere” verkiezingsuitslagen zien in de miljoenenstad Istanbul. Een woordvoerder van de AK-Partij deelde dit donderdag mee.

“De verkiezingsuitslagen van Istanbul zijn op dit moment verre van helder. Daarom zullen we een buitengewoon bezwaar indienen,” zei Ömer Çelik in Ankara tegen de pers.

De AKP liet dinsdag weten bereid te zijn om de lokale verkiezingen in Istanbul volledig te herdoen.

De partij wil een “buitengewoon bezwaar” indienen tegen het resultaat van de burgemeestersverkiezingen in Istanbul. Dit kan resulteren in een volledig nieuwe stemronde, zei Ali Ihsan Yavuz, vicevoorzitter van de AKP.

Mensen die beweren dat de AK-Partij felle druk uitoefent op de Turkse Verkiezingsraad (YSK), moeten volgens Çelik “dringend hun excuses aanbieden”. “De juridische processen en instrumenten die we hanteren bestaan al decennialang. We hebben niets uitgevonden,” aldus de woordvoerder.

Ondertussen kondigde de Turkse Hoge Verkiezingsraad (YSK) aan dat de inwoners van het Yusufeli-district in de provincie Artvin, op 2 juni opnieuw naar de stembussen moeten trekken.

AKP-kandidaat Eyüp Aytekin won de race met slechts drie stemmen verschil. Barış Demirci van de CHP eindigde als tweede.

Oppositiepartij CHP heeft de uitslagen onmiddellijk aangevochten.

Hurriyet

O.A.