De toetredingsgesprekken van de Europese Unie met Turkije zullen voortgezet worden. Dat zei de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, Federica Mogherini, op 4 september, waarbij ze de rol van Ankara als partner in de regio onderstreepte.

“We blijven met Turkije in gesprek”, zei Mogherini in de noordwestelijke Sloveense stad Bled, waar ze was ter gelegenheid van het Bled Strategisch Forum 2017.

Ze benadrukte dat Turkije op veel verschillende gebieden een partner in de regio blijft en nog steeds een kandidaat-lid is. Zij beschreef ook de laatste ‘politieke dialoog op hoog niveau’ van Turkije en de EU eind juli in Brussel als ‘goede gesprekken’.

Gesprekken blijven doorgaan

“We zijn het niet in alles met elkaar eens. Er zijn enkele kwesties… die onze posities heel erg van elkaar verwijderen, maar de gesprekken blijven doorgaan”, voegde ze eraan toe.

De verklaringen volgen na een botsing tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar centrumlinkse rivaal Martin Schulz in een televisiedebat op 3 september, over het beleid ten aanzien van Turkije. Schulz maakte een verrassend voorstel om Ankara’s gesprekken over EU-lidmaatschap te stoppen en de pre-toetredingsfondsen te bevriezen.

Hurriyet