Er bevinden zich vandaag 171 Turkse journalisten achter de tralies, dat staat in een rapport opgesteld door de Republikeinse Volkspartij (CHP), de voornaamste oppositiepartij op dit moment in Turkije. Het rapport vloeide voort uit een workshop vorige week.

Het finale rapport van de workshop omtrent “de gearresteerde journalisten en opgeheven mediabedrijven” dringt erop aan een einde te maken aan het arresteren van journalisten. Daarnaast wil het ook een eind maken aan het debat rondom de gevangenisuniformen voor verdachten en veroordeelden in verband met terrorisme. De workshop maakte deel uit van een breder partijcongres omtrent rechtvaardigheid, dat zich afspeelde in de Egeïsche provincie Çanakkale, van 26 augustus tot en met 30 augustus.

171 journalisten

Het rapport staaft dat er zich vandaag 171 journalisten in de gevangenis bevinden en dat er zo een 187 mediabedrijven (groot en klein) zijn opgedoekt doorheen heel Turkije. De meeste daarvan sinds de couppoging van juli 2016.

De workshop werd gemodereerd door Utku Çakırözer (van de CHP), die bovendien een professionele achtergrond heeft in de wereld van de journalistiek.

“De schaamte veroorzaakt door de gevangengenomen journalisten moet stoppen. Journalisten zouden niet bestraft mogen worden voor het uiten van hun mening, of voor wat zij schrijven, of voor de kritieken die zij al dan niet uiten. Als we er niet in slagen mediavrijheid en rechtvaardigheid te garanderen, zullen we nooit naar het punt geraken waar we naartoe willen met onze democratie.” Dat zei Çakırözer in zijn voordracht op het congres.

Heel wat bekende gezichten op het congres

Turgay Olcayto

Aan de workshop namen onder andere deel, het hoofd van de Turkse associatie voor journalistiek (TGC) Turgay Olcayto (foto), het hoofd van de Turkse Raad voor Media Pınar Türenç. De vicevoorzitter van de Associatie voor Europese Journalisten, genaamd Doğan Tılıç nam eveneens deel. Daarnaast was ook de vrouw, Şehriban Aksoy, van gevangengenomen journalist, Murat Aksoy, aanwezig. Ten slotte kunnen we nog journalisten Erdem Gül, Işıl Kurt en Eyüp Burç vermelden en advocaten als Bülent Utku, Figen Çalıkuşu, Engin Cinmen, Mehmet Ali Devecioğlu en Celal Ülgen.

Olcayto viel vooral op met zijn uitspraken en zorgen over het eventuele eenvormige gevangenisuniform dat men wil invoeren in Turkije, verplicht te dragen door alle verdachten en veroordeelden in verband met terrorisme.

De “Mars voor Rechtvaardigheid”

Het vierdaagse CHP-congres, dat volgde op de 450-dagen durende “Mars voor Rechtvaardigheid”, begonnen in Ankara, en geëindigd in Istanbul, bracht zo een 700 sprekers samen verspreid over 8 verschillende spreekbeurten en voordrachten, ook elk met hun eigen onderwerp. Zo kwamen onder andere thema’s aan bod als een rechtvaardig gerechtelijk systeem, het dagelijkse leven (en zijn problemen), onderwijs, religie, de media, het verkiezingssysteem en ten slotte de Turkse economie .

De 450-dagen durende mars ontstond als reactie op de arrestatie van CHP-parlementslid Enis Berberoğlu. Berberoğlu werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens het verspreiden van geheime documenten en beelden die afkomstig waren van de Turkse geheime dienst (MIT).

Hurriyet