Recep Tayyip Erdogan en de Taliban

President Recep Tayyip Erdoğan heeft woensdag gezegd dat hij een ontmoeting zou kunnen hebben met de leider van de Taliban als onderdeel van de inspanningen om de gevechten in Afghanistan te beëindigen.

De president sprak in een televisie-interview met de lokale omroep CNN Türk.

Het geweld in Afghanistan is toegenomen sinds de aankondiging van de terugtrekking van alle Amerikaanse strijdkrachten en NAVO-bondgenoten uit het land deze zomer.

Er wordt nog steeds hevig gevochten tussen de Afghaanse troepen en de Taliban, terwijl de buitenlandse troepen zich terugtrekken.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft eerder gezegd dat Turkije overweegt de luchthaven in de hoofdstad Kaboel te exploiteren en ook bereid is het vredesproces met de Taliban te bespreken.

Ankara voert al zes jaar militaire en logistieke operaties uit op de luchthaven van Kabul in het kader van de door de NAVO geleide Resolute Support Mission.

Woorvoerder Taliban

Een woordvoerder van de Taliban had eerder gezegd dat de militante groepering niet zal toestaan dat er buitenlandse troepen in Afghanistan verblijven, ook geen Turkse.

“We hebben het standpunt van Turkije al verworpen en hebben gezegd dat nadat de VS zich terugtrekt uit Afghanistan, we onder geen enkele omstandigheid zullen toestaan dat andere buitenlandse troepen in het land blijven”.

“We hebben Turkije gevraagd om zijn troepen uit Afghanistan terug te trekken. Als Ankara bijdraagt aan de voortgang van de onderhandelingen en de situatie in Afghanistan verbetert, zouden we daar blij mee zijn, maar we zullen niet toestaan dat Turkije in Afghanistan is,” voegde hij eraan toe.

De opmerkingen van de Taliban-woordvoerder kwamen een dag nadat hij de Arabische zender van de Turkse publieke omroep TRT had verteld dat de militante groepering Turkije als hun “broer” beschouwt en “veel gemeenschappelijke punten deelt op basis van geloof”.

Gemeenschappelijke basis

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei op 20 juli dat de Turkije-Taliban gesprekken alle problemen zouden overwinnen en comfortabeler zouden moeten zijn dan de VS-Taliban gesprekken in het verleden.

“Ze moeten besprekingen voeren met Turkije net zoals ze met de VS hebben gedaan, maar comfortabeler omdat Turkije niets heeft dat in tegenspraak is met hun overtuigingen,” zei Erdoğan op 20 juli, blijkbaar verwijzend naar de islam als de gemeenschappelijke basis tussen de partijen.

Bron: Hürriyet

Bron: Sabah