In een gezamenlijke persconferentie met de Guineese president Alpha Conde in Ankara, zei Erdoğan vandaag: “Onder de chique voetpaden van de hoofdsteden van de westerse landen, liggen de tranen en het bloed van onze Afrikaanse broeders. Turkije wil Afrika helpen door de huidige moeilijke omstandigheden.”

Operatie Schild van Eufraat

Erdoğan zei dat de coalitietroepen hun beloften aan Turkije met betrekking tot de operatie “Eufraat Schild” niet hebben gehouden. “We hebben de terroristische organisatie Daesh omringd langs alle kanten in Al-Bab. De coalitietroepen hebben zich niet aan hun beloften gehouden (de ondersteuning van Turkije in de strijd tegen Daesh). Wij gaan door met deze operatie, met of zonder de steun van de coalitietroepen. Het is nu niet meer mogelijk om terug te keren van het pad die we zijn ingeslagen”, zei Erdoğan verwijzend naar de werking van Turkije in het noorden van Syrië.

Operatie Eufraat Schild begon eind augustus om de noordelijke grens van Syrië te bevrijden van de terroristen. Komende dinsdag markeert de 126ste dag van de operatie. Sinds het begin van de operatie, werden meer dan 1.000 Daesh terroristen “geneutraliseerd”, volgens een eerdere briefing door de Turkse Minister van Defensie. Het Turkse leger gebruikt meestal de term “geneutraliseerd” om te verwijzen naar doden, gewonden of gevangengenomen terroristen.

Astana-top

Erdoğan herhaalde dat de gesprekken in Genève van de VN, die sinds 2014 lopende zijn zonder enige vooruitgang, weer geen resultaat hadden opgeleverd. Duidend op de Astana-top, die de vertegenwoordigers van het Syrische regime en de oppositie in Kazachstan bij elkaar zal brengen, zei Erdoğan: “Als terroristische organisaties zullen worden uitgenodigd op Astana, zullen wij niet deelnemen. De leiders van de landen die zijn uitgenodigd, zijn ook belangrijk.”

Putin

Afgelopen dinsdag werd een vergadering van de Russische, Iraanse en Turkse ministers van Buitenlandse Zaken gehouden in Moskou. Ze bereikten een gemeenschappelijk akkoord om de evacuatie van burgers en gewapende groepen uit Oost-Aleppo te verzekeren. De Russische president zei dat er een behoefte was om een staak-het-vuren te tekenen in Syrië. Hij herinnerde iedereen eraan dat Turkije en Iran op een eerdere suggestie hadden ingestemd om de vertegenwoordigers van het Syrische regime en de oppositie in Kazachstan bij elkaar te brengen. Ook de Kazachse president Nursultan Nazarbajev had zijn “bereidheid” om een platform te bieden, uitgedrukt.

‘We zullen het effect van FETO tot een minimum proberen te beperken’

President Conde zei: “We ondersteunen Turkije in zijn strijd tegen de Fethullah Terroristische Organisatie (FETO) en we zullen ons best doen om het effect van FETO in Afrika te minimaliseren. We zullen ook werken met andere Afrikaanse landen voor de sluiting van FETO-scholen over heel Afrika. Tevens zal ook spoedig de visa tussen onze landen opgeheven worden.”

Sabah