Er is geen Turkije meer, er is Türkiye. Van nu af aan schrijven we Türkiye Havayolları, in plaats van Turkish Airlines op de romp van onze vliegtuigen,” zei president Recep Tayyip Erdoğan dinsdag

Dat deed hij bij de aankondiging van een naamswijziging voor de nationale luchtvaartmaatschappij.

De stap wordt gezien als onderdeel van een poging van Ankara om het land een nieuwe naam te geven en zijn naam te distantiëren van de vogel, kalkoen, en enkele negatieve connotaties die daarmee worden geassocieerd.

President Recep Tayyip Erdogan zei dinsdag dat de Turkse nationale luchtvaartmaatschappij haar naam zal veranderen in “Türkiye Hava Yolları” in plaats van “Turkish Airlines”.

Dat doet de president als onderdeel van een poging om zijn land internationaal bekend te maken als “Türkiye” in plaats van “Turkije”.

Formeel

Eerder deze maand stuurde Ankara een brief naar de Verenigde Naties om de naam van het land formeel te registreren als “Türkiye” – zoals het in het Turks wordt gespeld en uitgesproken. Het land noemde zichzelf “Türkiye” in 1923 na zijn onafhankelijkheidsverklaring.

De regering van Erdogan zei dat de naam “Türkiye” beter de Turkse cultuur en waarden vertegenwoordigt, hoewel waarnemers zeggen dat de stap deel uitmaakt van een poging om de naam los te koppelen van de vogel, kalkoen.

“Turkije bestaat niet meer. Het is Türkiye,” zei Erdogan tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de lancering van een nieuwe communicatiesatelliet.

Erdogan vervolgde: “Türkiye Hava Yolları zal op de romp van onze vliegtuigen staan in plaats van Turkish Airlines.”

“Hava Yolları” is luchtvaartmaatschappij in het Turks.

De V.N. en de NAVO zijn formeel begonnen met het gebruik van “Türkiye” in plaats van “Turkije”. Enkele hooggeplaatste buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders die Ankara bezoeken, zijn ook overgestapt.

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, verwees deze week tijdens bezoeken aan Helsinki en Stockholm naar het land als “Turkije”, net als de Finse president Sauli Niinisto en de Zweedse premier Magdalena Andersson.

De twee landen proberen een Turks bezwaar tegen hun verzoek om tot de militaire alliantie toe te treden, te overwinnen.

Als NAVO-bondgenoot heeft Ankara de macht om hun lidmaatschapsaanvragen te blokkeren. Het land beschuldigt de twee Scandinavische landen ervan Koerdische militante groeperingen te steunen.

Bron: Sabah