Miljoenen Turkse expats die in Europa wonen, hebben genoeg van het geld dat elk jaar op weg naar huis door de Servische douane in beslag wordt genomen.

Recent werd een 58-jarige expat die van Duitsland naar Turkije reisde, bij de grenspoort van Horgos in Servië betrapt met een groot geldbedrag dat hij niet had aangegeven.

De Servische politie vroeg de bestuurder van de Audi Q8 auto hoeveel geld hij bij zich had.

Toen hij antwoordde dat hij 5 duizend euro bij zich had, werd een zoeking in het voertuig verricht. In totaal werd 60 duizend euro in beslag genomen in twee zwarte tassen op de voorstoel in de kofferbak.

De politie, die de wettelijke limiet van 10 duizend euro aan de bestuurder teruggaf, nam 50 duizend euro in beslag.

Volgens de Servische wetgeving mag een persoon die de douane passeert niet meer dan 10 duizend euro bij zich hebben. Als hij dat wel heeft, moet hij dat melden. Als die melding niet wordt gedaan, kan het geld in beslag genomen worden.

Een 58-jarige Turkse man die van Duitsland naar Turkije reisde, is bij de grensovergang Horgos in Servië betrapt met een grote som zwart geld.

30 miljoen euro in de laatste 7 jaar

Volgens de door de autoriteiten verstrekte informatie wordt het geld gewoonlijk verborgen in verschillende delen van auto’s.

Douanebeambten nemen het geld soms in beslag in kussens, schoenen, riemen en kleren. Het zit zelfs verborgen in voedsel dat onderweg wordt bereid.

Begin juli werd 400 duizend euro gevonden in de auto van een Turkse zakenman bij de Servische douane. Het geld werd gevonden in twee kussens op de achterbank van de auto.

De zakenman en een andere passagier, die twee dagen werden vastgehouden, werden door de rechtbank in vrijheid gesteld om zonder arrestatie te worden berecht.

Twee weken geleden

Ongeveer twee weken geleden werd 200.000 euro van een Turkse burger die in Duitsland woont, in beslag genomen omdat hij dit niet had aangegeven bij de douane.

Douaniers vonden bij hun controles 58 duizend euro, 1 halsketting en 8 gouden armbanden verborgen in theepakketten, terwijl zij 60 duizend euro in beslag namen verborgen in de bodem van de koffer van een andere passagier.

Bij een andere controle werd ook 220 duizend euro buitgemaakt die in de verborgen delen van de auto waren verstopt.

Er zijn ook gerechtelijke stappen ondernomen tegen een persoon die 183 duizend euro verborg in speciale vakken die in zijn vest waren genaaid.

Bron: Turkse media