Turkije bereidt zich voor om de Syrische zijde van de grens schoon te maken van DAESH-extremisten nadat een Turks grensdorpje herhaaldelijk aangevallen werd met dodelijke raketaanvallen, zei president Erdogan afgelopen donderdag.

“We zorgen voor alle nodige voorbereidingen om de andere kant van de grens schoon te maken vanwege de problemen in Kilis”, zei hij tussen aanhoudende speculaties over een mogelijke grensoverschrijdende grondoperatie, zonder in te gaan op verdere details over de voorbereidingen.

https://www.youtube.com/watch?v=0iyGNByUk98

 

Meer dan 20 mensen zijn gedood in het Turkse grensdorpje Kilis door DAESH-terroristen sinds januari, waardoor het Turks leger antwoordde met artillerieaanvallen. Turkije, lid van de V.S.-geleide coalitie tegen DAESH, heeft de gewenste steun niet gekregen van zijn bondgenoten in de strijd tegen de extremistische terreurgroep. Ankara heeft aangegeven bereid te zijn om unilaterale actie te ondernemen.

“Wat kunnen we verwachten van onze bondgenoten, terwijl onze burgers elke dag sterven in de straten van Kilis door raketaanvallen van de andere kant? Indien nodig zullen we niet aarzelen om de noodzakelijke stappen zelf te ondernemen”, zei de Turkse president.

Erdogan zei dat de situatie in Kilis een “lakmoesproef” is om de oprechtheid van de anti-DAESH-coalitie te testen. “We geloven niet in de oprechtheid van landen die de raketten gevallen op ons dorp niet op dezelfde manier zien als ze gevallen zouden zijn op Moskou, Londen, Brussel, Washington, Parijs of Berlijn”.

Turkije neemt wraak

Ondertussen viel ’s nachts het Turks leger DAESH- doelwitten aan met artillerie in het noorden van Syrië en de V.S-geleide coalitie voerde luchtaanvallen uit. Hierbij werden 28 militanten nabij Kilis gedood volgens Turkse militaire bronnen.

c5ed0f9e-1524-11e6-ab5c-6ad7a8edc63a_web_scale_0.1166667_0.1166667__
Archiefbeeld. Foto: AP

De artillerieaanvallen in de buurt van Kilis, noorden van Aleppo, begonnen rond 20 uur en eindigden in de ochtend. Inlichtingenrapporten suggereerden dat de terroristische militanten aanvallen aan het voorbereiden waren, aldus bronnen.

De Turkse strijdmachten (TSK) hebben de aanvallen op DAESH in Syrië opgevoerd in recente weken nadat raketten afgevuurd door de terreurgroep herhaaldelijk terechtkwamen in Kilis. De raketaanvallen  lijken aanhoudend en bewust. In de afgelopen week alleen al hebben meer dan 20 raketten het Turks dorp geraakt.

Explosies en geweerschoten aan de overkant van de grens konden gehoord worden vanuit een heuvel in Kilis, waar meer dan 100 000 Syrische vluchtelingen verblijven. Erdogan zei woensdag dat de Turkse strijdmachten 3000 DAESH terroristen in Syrië en Irak hadden gedood waar het Turks leger de lokale strijdkrachten traint om de terroristen te bevechten.

 “Terwijl de coalitielanden geen stappen ondernamen en de nodige inlichtingen niet deelden verwachtte men van Turkije om alles te doen”

“Tijdens dit proces echter, heeft Turkije gestreden met veel oneerlijke, meedogenloze en ongegronde beschuldigingen. Het beeld van Turkije als een land dat DAESH helpt, mijn excuses als dit nogal scherp klinkt, is verwerpelijk”, zei president Erdogan.