Tijdens een bijeenkomst met dorpshoofden in het presidentieel paleis deed president Erdogan een opmerkelijke uitspraak omtrent het verdrag van Lausanne.

Hij zei: “Kijk wat ze ons aangedaan hebben in de geschiedenis. In 1920 hebben ze ons het Verdrag van Sèvres laten zien. In 1923 hebben ze ons met het Verdrag van Lausanne overtuigd. Sommigen hebben ons proberen wijs te maken dat Lausanne een overwinning was. Alles is heel duidelijk. We hebben eilanden weggegeven die zo dichtbij ons zijn dat ze ons zouden kunnen horen als we zouden schreeuwen. Is dit een overwinning? Die eilanden waren van ons. Degenen die aan de onderhandelingstafel zaten hebben gefaald. Daarom lijden wij daar nog steeds onder.”

Tijdens het Verdrag van Lausanne na de Eerste Wereldoorlog hebben de onderhandelaars voor Turkije, waaronder Ismet Inonu en de joodse rabbijn Chaim Nahum, zelfs geen moeite gedaan om onder andere de 12 eilanden vlak aan de Turkse kust en de olierijke steden Mosoel en Kirkoek nabij de huidige Turkse grens op te eisen.