De westerse landen hebben niet genoeg gedaan op het vlak van uitwisseling van inlichtingen in de strijd tegen terrorisme. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op CNN. Opnieuw veegde hij België en Nederland de mantel uit. “Ze lijken daar niet begrepen te hebben waar jihadisten voor staan.”

“We hebben gevraagd om het samen op te nemen tegen het terrorisme. Vele Europese landen lijken aan die oproep tot actie echter niet het juiste belang te hebben gegeven”, verklaarde Erdogan. “We worden in de steek gelaten door hen. Onze verwachtingen in verband met het delen van veiligheidsinformatie zijn nooit ingelost.” Erdogan vertoeft momenteel in de VS voor een top over nucleaire veiligheid.

Video (Engels)

Erdogan verweet de Belgische autoriteiten vorige week dat ze onvoldoende hadden gereageerd op Turkse informatie over de uitwijzing van Ibrahim El Bakraoui. Die blies zich op 22 maart op in de luchthaven van Zaventem. El Bakraoui was in juni vorig jaar opgepakt nabij de Turks-Syrische grens en in juli op een vliegtuig naar Nederland gezet. Daar kon hij ongehinderd de luchthaven verlaten.

Video (Turks)

https://www.youtube.com/watch?v=s-GkOXzLxn4

Bron: HLN.be