De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal vandaag een bezoek brengen aan de Duitse hoofdstad Berlijn. Op de planning staan een aantal ontmoetingen met CEO’s van grote Duitse bedrijven.

“Het belangrijkste doel van het bezoek is om de betrekkingen tussen Turkije en Duitsland een impuls te geven,” haalde jurist en AKP-lid Mustafa Yeneroğlu aan in een interview met Anadolu Agency. “Onze president zal de CEO’s van enkele grote Duitse bedrijven en Ngo’s afzonderlijk ontvangen,” klonk het verder.

7.500 Duitse bedrijven

Duitsland is de belangrijkste economische handelspartner van Turkije. Meer dan 7.500 Duitse bedrijven zijn actief op Turks grondgebied. In 2017 bedroeg het bilaterale handelsvolume tussen de twee naties 37,6 miljard euro.

Yeneroğlu zei ook dat een grote delegatie van Duitse zakenlieden in oktober een bezoek zal brengen aan Turkije. De Duitse minister van Economische Zaken en Energie, Peter Altmaier, zal aan het hoofd staan van deze economische delegatie.

Hoge prioriteit

Yeneroğlu benadrukte dat het bezoek van Erdoğan een hoge prioriteit heeft gezien het belang van Duitse investeringen in Turkije. Hij verzekerde ons dat de bezoeken tussen de twee landen wederzijds zullen voortduren.

De politieke betrekkingen tussen Ankara en Berlijn hebben de afgelopen jaren verschillende tegenslagen gekend. Toch hebben beide partijen in de afgelopen maanden stappen ondernomen om de betrekkingen te verbeteren.

Erdogan’s tripje eind deze week is het eerste officiële bezoek aan Duitsland sinds 2014. De president zal zijn Duitse tegenhanger Frank-Walter Steinmeier ontmoeten samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij zal ook aanwezig zijn bij de inhuldiging van de Centrale Moskee te Keulen.

“Ik hoop dat de betrekkingen tussen Turkije en Duitsland voor een nieuw tijdperk staan,” aldus Yeneroğlu.

3 miljoen mensen met Turkse roots

In Duitsland wonen meer dan 3 miljoen mensen met Turkse roots. Velen van hen zijn Duitse burgers van de tweede of derde generatie van wie de Turkse grootouders in de jaren zestig naar Duitsland zijn verhuisd.

Sabah

O.A.