De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn dankbaarheid uitgesproken voor het feit dat Rusland, Iran en Syrië hun offensief in de provincie Idlib hebben teruggeschroefd. Daarnaast bedankte hij Turkije, omdat dat land mee heeft onderhandeld om dit te bewerkstelligen.

Op 26 september hield Trump een toespraak voor de VN-Veiligheidsraad. Tijdens een overleg over de non-proliferatie van massavernietigingswapens zei hij dat de “slachting die het Syrische regime aanricht, wordt mogelijk gemaakt door Rusland en Iran.”

Daarna werd zijn toon positiever. “Ik wil Rusland, Iran en Syrië bedanken omdat ze – op mijn zeer dringend verzoek – de aanvallen op de provincie Idlib drastisch hebben verminderd. Er leven daar 3 miljoen mensen, en die worden nu allemaal getroffen, alleen maar om 35.000 terroristen te kunnen uitschakelen. Die terroristen moeten gevat worden, maar ik hoop dat de oorlog niet opnieuw verhevigt. De wereld kijkt mee,” aldus Trump.

Conflict

“Dankjewel ook aan Turkije, omdat dat land dit bestand heeft helpen onderhandelen. Amerika wil alles doen wat binnen haar macht ligt om dit conflict te helpen oplossen. Daardoor kunnen honderdduizenden mensenlevens gered worden, misschien zelfs meer. We staan klaar om te helpen,” voegde Trump eraan toe.

In zijn openingstoespraak had Trump het verder nog over het beleid van de VS jegens Iran, de ontwikkelingen in de denuclearisatie van Noord-Korea en de handelsoorlog met China.

Iran

Tijdens zijn speech zat Trump in het midden van een u-vormige tafel. Hij richtte onmiddellijk harde woorden tegen Iran. Een regering met zo’n palmares als die van Iran “mag nooit de gelegenheid krijgen om een kernwapen te ontwikkelen”.

Trump zei dat er in Noord-Korea veel ontwikkelingen “achter de schermen” plaatsvinden, en dat we de komende maanden en jaren nog goed nieuws mogen verwachten. Hij prees ook Kim Jong Un, omdat die doorgaat op de ingeslagen weg om de kernwapens op te geven, en vrede en welvaart te realiseren op het Koreaanse schiereiland.

Verder beweerde Trump dat China de komende tussentijdse verkiezingen in Amerika heeft proberen te beïnvloeden, maar daar ging hij niet verder op in. “Spijtig genoeg hebben we moeten vaststellen dat China geprobeerd heeft om onze verkiezingen van 2018 te beïnvloeden.”

Trump beweert dat Beijing hem of de Republikeinen “niet graag ziet winnen, omdat ik de eerste president ooit ben die het China moeilijk maakt op het gebied van handel.”

Hürriyet

S.V.R.