Aykut Erdoğdu, vicevoorzitter van de Turkse oppositiepartij CHP, heeft felle kritiek geuit op Turkse president die begin deze week een luxueuze Boeing 747-8 in ontvangst nam van de Qatarese Emir.

Het vliegtuig dat een geschenk is van de Qatarese overheid, kost zo’n slordige half miljard euro. De CHP vindt het ongepast dat Erdogan zo’n duur cadeau in ontvangst heeft genomen terwijl het land in “moeilijke economische omstandigheden” verkeert.

Armoede

“Turken leven in armoede en kunnen hun kinderen geen zakgeld geven. Ondertussen ontvangt onze president een vliegtuig van meer dan een half miljard euro. Dit is een misdaad. We zullen deze kwestie niet zomaar laten passeren. De waarheid zal aan het licht komen,” zei Erdoğdu tijdens een persconferentie vorige dinsdag.

President Recep Tayyip Erdoğan bevestigde dat het presidentieel kabinet een Boeing 747-8 cadeau heeft gekregen van de Qatarese Emir Tamim Bin Hamad al-Thani. De bekendmaking lokte felle kritiek. Turkse oppositiepartijen stellen grote vragen bij de aard van deze transactie.

“Het vliegtuig waarnaar ze verwijzen wordt nu geschilderd,” zei de Turkse president in een interview met Hurriyet. Erdogan zei dat Turkije initieel van plan was om het vliegtuig te kopen maar het uiteindelijk cadeau kreeg van de Qatarese Emir.

Toch gekocht

Oppositiepartij CHP gelooft de president niet op zijn woord en beweert dat het luxueus vliegtoestel toch werd gekocht met overheidsgelden. “Ze beweren dat het een geschenk is maar ze liegen. Ze hebben gewoon schrik van de bevolking die woedend zou reageren. Wie geeft er trouwens een cadeau ter waarde van een half miljard dollar?” klonk het bij de Kemalistische partij.

“Je hebt al 13 vliegtuigen en drie helikopters. Jullie zijn slechts met 18 in het kabinet,” voegde Erdoğdu toe. De CHP-voorzitter omschreef de 747-8 als een “vliegend paleis” en concludeerde dat dergelijke uitgaven onacceptabel zijn in het huidig economisch klimaat.

Hurriyet

O.A.