Turkije heeft vierentwintig werknemers gearresteerd nadat zij de arbeidsomstandigheden op de werkplaats van de nieuwe luchthaven van Istanbul betoogden. Een Turkse rechtbank stuurde op 19 september de vierentwintig gearresteerden naar de gevangenis voor onder andere het beschadigen van publieke eigendom; het overtreden van wetten omtrent openbare manifestaties; en verzet tegen de politie.

Volgens de gouverneur van Istanbul Vasip Şahin waren op 16 september ongeveer 401 werknemers in voorlopige hechtenis geplaatst. De aanklagers eisten strafrechtelijke vervolging voor 43 werknemers, de rest mocht vrijuit gaan.

Vorige week verlieten honderden werknemers hun werkplaats om de ‘afschuwelijke’ arbeidsomstandigheden op de bouwplaats van de luchthaven  in Istanbul te betogen. Veiligheidspersoneel kwam tussenbeide en gebruikte traangas om de betoging tot halt te brengen.

Tientallen werknemers zouden de volgende dag de betoging doorzetten, maar werden de volgende ochtend gearresteerd nadat de politie hun woonruimtes dichtbij de bouwplaats van de luchthaven waren binnengevallen.

Basisvereisten

De betogers stelden een lijst te samen met basisvereisten zoals verbeterde veiligheidsmaatregelen en levensomstandigheden, en meer pendelbussen. Ze eisten ook hun werk verder te kunnen zetten en dat hun achterstallig loon betaald wordt.

Als voorbeeld voor de slechte levensomstandigheden gaven de werknemers aan dat de bedden in hun woonruimtes geteisterd worden door wandluizen.

İGA , het Turks bedrijf opgericht voor de bouw van de nieuwe luchthaven van Istanbul, deelde mee dat de reactie van de werknemers ‘overdreven’ is. Als reden gaf het Turkse bedrijf aan dat op 14 september de pendelbussen te laat waren en de werknemers in de regen moesten wachten vooraleer ze naar de bouwplaats konden gebracht worden.

In februari deelde het Turkse ministerie van Arbeid mee dat sinds 2015, de start van de bouw voor een nieuwe luchthaven in Istanbul, 27 werknemers overleden zijn op de werkplaats.

https://www.star.com.tr/guncel/3-havalimanindaki-provokasyonla-ilgili-24-kisi-tutuklandi-haber-1386480/

Hurriyet

M.S.