President Erdogan zei dat IS een ‘messteek in het hart van moslims’ is op dinsdag na de bomaanslagen in Saoedi-Arabië. Terreurgroep IS wordt verdacht van de aanvallen. Erdogan benadrukte op een ceremonie om het einde van de Ramadan in te luiden dat de prijs van terreuraanvallen van groepen zoals IS en de PKK in moslimbloed wordt betaald.

“De groepering die IS wordt genoemd is een messteek in het hart van moslims”, zei hij. “Wie deze organisatie steunt door religieus fanatisme of een ander motief, deelt mee in dezelfde zonde”.

Op maandag werden de steden Medina, Qatif en Djeddah het doelwit van levende bommen. In Medina zijn 4 bewakingsagenten omgekomen in de aanval nabij de Moskee van de Profeet, de begraafplaats van profeet Muhammed. Een dag daarvoor kwamen meer dan 200 mensen om het leven bij een bomaanslag in Bagdad en vorige week lieten 45 mensen het leven toen 3 zelfmoordterroristen de Istanbul Ataturk luchthaven aanvielen.

 

Syriërs krijgen burgerschap 

Erdogan beloofde in zijn toespraak ook werk te maken van het plan om Syrische vluchtelingen burgerschap te geven.

“Er zitten gekwalificeerde mensen tussen de vluchtelingen, mensen die een carriere hebben. Als wij ze niet nemen, moeten ze dan maar naar Engeland, Canada of ergens anders gaan? Wij discrimineren niet”.

Sabah