Volgens Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zal Moskou alle beperkingen opgelegd op Turkije opheffen. De beperkingen kwamen na het neerhalen van een Russische jet die het Turks luchtruim had geschonden.

In een interview met de Franse dagblad Le Monde op maandag zei Cavusoglu: “Rusland heeft gezegd dat alle beperkingen opgeheven zullen worden. We hebben de eerste resultaten al gemerkt in het toerisme. De Russen beginnen terug te komen, ze kunnen visumvrij (naar Turkije) reizen”.

Moskou legde verschillende embargo’s op nadat Turkije een Russische jet neerhaalde vanwege het schenden van Turks luchtruim. Er waren embargo’s op onder andere de import van Turkse voedingsproducten en bouwfirma’s. De twee landen haalden hun banden vorige week terug aan toen Turks president Recep Tayyip Erdogan en Russisch president Vladimir Putin een telefoongesprek hielden. Rusland besliste daarop om het verbod op toeristische vluchten naar Turkije op te heffen.

Vicieuze burgeroorlog

Cavusoglu zei ook dat Turkije overlegde met Rusland en Iran om de toekomst van Syrië te bespreken. “Turkije gelooft nog steeds dat de Syriërs en de oppositie Assad niet willen accepteren. Assad gebruikte chemische wapens en vatenbommen om 500.000 mensen te doden”, zei hij.

Syrië zit in een vicieuze cirkel van burgeroorlogen sinds begin 2011 toen het regime van Assad pro-democratie protesten ten gevolge van de Arabishe lente hardhandig uitelkaar sloeg. Sindsdien zijn er volgens de VN meer dan een kwart miljoen mensen om het leven gekomen en meer dan 10 miljoen verplaatst over heel het land.

Sabah