President Recep Tayyip Erdogan haalt sterk uit naar Duitsland na het verbod om events te houden in twee Duitse steden.

In een meeting in Istanbul op 5 maart verklaarde Erdogan: ‘Als mij verboden wordt in Duitsland een toespraak te houden, zet ik de wereld op zijn kop’ en ging verder met ‘Ik richt mij tot iedereen die in deze wereld in democratie gelooft. Wie gelooft in democratie, vrije meningsuiting en vecht voor de vrijheid, kan niet aanvaarden dat ons de toegang ontzegd wordt’.

Grondwetswijziging

De spanning tussen beide landen kwam tot een nieuw hoogtepunt nadat de meetings betreffende het referendum over de grondwetswijziging die het invoeren van een presidentieel systeem mogelijk maakt, werden verboden. In deze meetings wordt aan de Turkse burgers die in Duitsland verblijven, gevraagd hun steun te verlenen aan de grondwetswijziging.

Terroristische organisaties

‘Ik dacht dat de nazi-praktijken tot het verleden behoorden in Duitsland’ verklaarde hij ook verder en wees er op dat Duitsland een dubbele maatstaf hanteert. Daar waar een teleconferentie van zijn regering verboden wordt, wordt een teleconferentie van de PKK-leider, Cemil Bayık, toegestaan. De Turkse president uitte ook kritiek over het feit dat de Duitse staat onderdak verleent aan leden van terroristische organisaties zoals de PKK en DHKP-C.

Deniz Yücel

Deniz Yucel

Volgens hem wordt de houding van Duitsland veroorzaakt door de arrestatie van Deniz Yücel, correspondent bij het Duitse tijdschrift ‘Die Welt’ en die door de Turkse regering als spion van een terroristische organisatie wordt bestempeld. ‘Yücel is een terrorist en geen journalist en de Duitse regering maakt geen onderscheid tussen terroristen en mijn ministers’, aldus de Turkse president. Erdogan sprak de Duitse bondskanselier aan over het probleem maar zei ‘dat hij nog geen antwoord had gekregen op de kwestie’.

‘We stellen vast dat men in Nederland ook campagnemeetings verbiedt zoals in Rotterdam. Dat is schandalig, want ze handelen niet uit vrije wil.’ aldus Erdogan.

Hürriyet